Annons
Kvinnor har lägre förtroende än män för akademin. Oroväckande, menar Maria Lindholm på Vetenskap Allmänhet.
Foto: Kollage: Veronika Skärlund/Lina Svensk

Kvinnor tappar förtroendet för forskare


Svenskars förtroende för forskare har sjunkit – och det är kvinnorna som står för tappet. Oroväckande, tycker Maria Lindholm på Vetenskap Allmänhet.

83 procent har ganska eller mycket stort förtroende för forskare, visar en undersökning som gjorts av Vetenskap amp; Allmänhet. Förra året låg siffran på 89 procent. Männens förtroende ligger kvar på samma nivå, medan kvinnornas har sjunkit från 91 till 76 procent.

– Det här är ett intressant och oroväckande resultat. Vi vet ännu inte om det är en tillfällig nedgång eller början på en trend, säger Maria Lindholm, chefsutredare på Vetenskap amp; Allmänhet och ansvarig för studien i ett pressmeddelande.

Studien visar även på en tydlig könsskillnad gällande synen på forskning som karriärval. 44 procent av männen i åldrarna 16-29 år kan tänka sig att bli forskare, men bara 22 procent av kvinnorna.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…