Åkerman AFK
Daniel Åkerman är förstanamn på AFKs lista och kan tänka sig rollen som ordförande för Uppsala studentkår. Han jobbar som skribent men planerar att återuppta studier i mikroekonomi i höst. Daniel Åkerman har suttit i styrelsen under innevarande verksamhetsår.
Foto: Sandra Gunnarsson

AFK: “Vi vill minimera det partipolitiska intresset”


Öka den lärarledda tiden vid universitetet, ta strukturproblemen i kåren på allvar och se till de potentiellt kränkta inte får för mycket att säga till om vid universitetet – det är frågor som Allians för kåren vill driva i Uppsala studentkår.

Vad är viktigast att förändra vid UU?

– Enskilt viktigaste frågan just nu, för att koppla an till den här rapporten som släppts, är den oerhört låga andelen lärarledd tid vid många utbildningar som verkligen sänker kvaliteten. Det är dåligt för studenterna och hindrar oss från att bli ett universitet i världsklass.

Hur vill ni jobba för att det ska bli bättre?

– Vi ska jobba vidare med det påtryckningsarbete som sker mot universitetet. Det är framförallt presidiet som drivit på och jobbat med rapporten men vi delar deras bild och samarbetar. Det handlar om att trycka på mot universitetet, skapa dialog och lyfta fram hur stort problemet är.

Vad har ni gjort under året som ni är nöjda med?

– Vi är nöjda med att vi aktivt har medverkat i de strukturförändringar som gjorts inom kåren, framförallt inom skapandet av ett professionellt kansli. Vi har gett stöd, strukturerat upp och varit en ansvarsfull partner vilket kommer ge Uppsala studentkår bättre förutsättningar att överleva långsiktigt och locka fler studenter.

Vad får man om man röstar på AFK?

– Man får en tydlig fast röst för att minimera det partipolitiska intresset och inflytandet i kåren och även en seriös samarbetspartner som tar de strukturproblem som kåren har på allvar.

Ni har suttit i styrelsen tillsammans UUS i år. Ni vill båda att det politiska systemet i kåren ska avskaffas – varför har ni inte gjort det?

– Därför att vi för tillfället inte har tillräckligt mandat för det. Det saknas två mandat.

I år finns ju ett uttalat högerparti – varför ska man då rösta på er?

– Man ska rösta på oss för att vi har ett “proven track record” kring vad vi står för, man vet vad vi vill. Vill man inte ha partipolitik är vi ett säkrare kort för vi är inte intresserade av att driva politiska symbolfrågor utan vi vill göra det bästa för kåren. Jag kan tänka mig – det här vet jag inte eftersom vi inte vet så mycket om Högerpartiet – att de kan vara mycket mer ideologiskt drivna och begå samma misstag som jag tycker att de vänsterinriktade partierna gör.

"akademin, universitetet och studenterna ska vara fria från politisk styrning vare sig det kommer från staten eller från universitetet eller från partipolitiska krafter."

 


Annons

Annons

Vilken är er viktigaste sakfråga förutom att kårpolitiken ska avskaffas?

– Det är att ta ansvar för ekonomin och den långsiktiga medlemsrekryteringen och göra de förändringar som krävs.

Under ert styre har ni bland annat lagt ner mångfaldsbyrån Esmeralda – ett projekt som inte kostade kåren mer än overhead-kostnader – gillar ni inte mångfald?

– Naturligtvis gillar vi mångfald och vår förhoppning var ju att någon annan aktör skulle ta över det här projektet som vi tycker överlag är väldigt bra. Skälet till att vi valde att inte fortsätta driva projektet är att det tog arbete och energi från framförallt presidiet och de som är engagerade i studentkårens ledning utan att det hade en tydlig nytta för våra medlemmar eftersom det främst riktade sig till personer som inte är studenter utan kanske kan bli det.

Är det fler delar av verksamheten vid Uppsala studentkår som bör känna sig hotade om ni får sitta kvar i styrelsen?

– Nej det tror jag inte. Skälet till att Esmeralda dök upp var att det rörde en treårsfinansiering som var på väg att löpa ut. Men det är inte så att vi letar efter projekt att lägga ner även om det är en viktig fråga speciellt med fortsatt minskad medlemsstab och en osäker ekonomi att man måste titta på vad är det vi ska lägga tid och medel på.

I er partipresentation står det att ni är “den samlande kraften för frihetliga värderingar” – vad innebär det?

– I det här sammanhanget så innebär det att akademin, universitetet och studenterna ska vara fria från politisk styrning vare sig det kommer från staten eller från universitetet eller från partipolitiska krafter. Människor är här för att bilda sig, ha socialt umgänge, berika sina liv och utvecklas intellektuellt genom fri åsiktsbildning, vilket man tyvärr har sett utmanas här vid Uppsala universitet av några röster som tycker att vissa frågor inte får diskuteras. De menar till och med att vissa ord inte ens får uttalas i neutrala kontexter som är grundläggande för utbildningen och där ser vi på allvar hur friheter försöker inskränkas. Det står vi upp emot.

Ni pratar också om att ni vill “värna det fria åsiktsutbytet bland studenter och den fria forskningen.” Vem stävjar det fria åsiktsutbytet idag anser ni?

– I Sverige är det framförallt vissa grupper av studenter eller ibland enskilda studenter från ett visst vänsterperspektiv som helt enkelt anser att potentialen för att hypotetisk kränkning av andra personer – det är i princip aldrig de själva – som säger att de blivit kränkta är så allvarlig att vissa saker inte får yttras eller att vissa frågor inte får debatteras. Däremot har jag inte sett några sådana tendenser från lärare eller från fakulteter. Det är ju en hoppingivande situation och då gäller det ju att just vara tydliga mot universitetet att det här är klara extrempositioner med åsikter som inte delas av andra studenter.

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.