Annons
Tim Sundblad Högerpartiet
Tim Sundblad, 22 år, är förstanamn på Högerpartiets lista. Han läser andra terminen på Freds- och utvecklingsprogrammet.
Foto: Sandra Gunnarsson

Högerpartiet: “Vi vill vara den vuxna i rummet”


Bygg nödbostäder åt studenter, motverka politisk vinkling vid universitetet och gör den konservativa rösten hörd – det är frågor som Högerpartiet vill driva i Uppsala studentkår.

Ni är ett nytt parti, varför har ni bildats?

– Vi ser att det behövs en konservativ röst, både i kårpolitiken men också närvarande på universitetet. Vi tycker också att man i kåren fokuserat för mycket på skiljelinjen mellan att avskaffa det systemet man har idag och att behålla det. Det är egentligen det som är existensberättigande för UUS och S-studenter. Vi tror inte att det ena eller andra kommer lösa problemet, utan vi vill jobba utefter de förutsättningar som finns. Sen är det klart att det finns för- och nackdelar med båda styrelsesätten.

Vill ni ha en partipolitisk kår eller inte?

– Vi tror att det nuvarande systemet som finns går att göra bättre än vad man gör idag. Vi påverkar bäst genom det systemet som finns idag, men att det går att reformera det också. Exempelvis genom att inte bara diskutera om vi ska ha kvar det eller inte ha kvar det.

Vad är viktigast att förändra vid UU?

– Vi tycker det finns en viss politisk styrning på många plan, både vad gäller vissa utbildningar och hur vissa lärare uttrycker sig. Det kan vara omedvetet, det kan vara medvetet. Vi vill exempelvis att kåren ska granska, mer än vad man gör idag, när det förekommer politisk vinkling. Vi är medvetna om att viss vinkling kommer från högre ort, men vi anser att universitetet först och främst ska vara en högborg för yttrandefrihet. Där man får säga vad man vill utan att det sker någonting. Det är något vi verkligen kommer att gå på, att vara den vuxna i rummet mot universitetet i de frågorna.

Har du nåt exempel på när politiken syns i undervisningen?

– Ja det är ett exempel härifrån där det är ett par jurister som studerar könens annorlundatillvaro i avtalsrätten och det ser vi inte riktigt är relevant i själva utbildningen. Där är det tydligt att det finns en vinkling åt den sociala konstruktivismen. Och det tycker vi inte ska vara ett inslag i utbildningen. Sen finns det även ett exempel på en lärare som uttryckt ett negativt ord, man väljer inte att se vad läraren menar när läraren säger det här utan man väljer bara att lyssna utan att tänka. Man ska självklart inte uttrycka sig nedvärderande om någon men man måste kunna sätta det i kontext, det fria ordet måste råda över att någon känner sig kränkt.

"Vi tror att att det går att använda tillfälliga bidrag man får av universitetet till en fastighetsfond som kommer kunna finansiera nödbostäder åt både nya och befintliga studenter."

 


Annons

Annons

Vad får man om man röstar på Högerpartiet?

– Då får man en garant i kåren som kommer göra allt man kan för att motverka att det sker en ytterligare vinkling på universitetet. En röst på Högerpartiet kommer också innebära att man på riktigt tar tag i ekonomin. Att man bygger en femårsplan framåt. Man får den vuxna i rummet helt enkelt. Vi tror att att det går att använda tillfälliga bidrag man får av universitetet till en fastighetsfond som kommer kunna finansiera nödbostäder åt både nya och befintliga studenter.

Det här en organisation som ekonomiskt gått ganska dåligt, var ska de här pengarna till bostäder komma ifrån?

–  Om vi kollar förra verksamhetsåret finns ett tillfälligt bidrag från universitetet på 850 000 till Ergo. Sådana former av bidrag skulle man istället kunna lägga i en fastighetsfond som på lång sikt kan användas till att exempelvis bygga nödbostäder i samma form som vi använde oss av i flyktingkrisen.

Det här pengarna var ju öronmärkta till Ergo för att universitetet ville att tidningen skulle finnas kvar. Så tror ni att ni skulle få ett likadant bidrag till bostäder?

– Uppenbarligen finns ju pengarna. För studentnyttan är det bättre att använda de 850 000 till att bygga nödbostäder åt både nya och befintliga studenter och det är ett led i vår politik för att motverka psykisk ohälsa och stress. Det finns ju en utbredd stress hos studenterna, klarar jag inte den här tentan så blir jag av med rum eller lägenhet. Där hoppas jag att universitetet delar vår syn. Skulle man kunna ha ett annat socialt skyddsnät så försvinner någorlunda den rädslan.

Ni skriver i er partipresentation att ni vill att kåren ska sluta “arvodera studentrepresentanter in absurdum” – vilka studentrepresentanter tänker ni på då?

– Det är lite olika, det är just att vi vill se över det. Nu har ju vi inte arbetat i kåren tidigare men vi hoppas och tror att det finns medlemmar som vill göra arbetet inte utefter vad man får i betalt. Där efterlyser vi en starkare gemenskap bland studenterna. De exakta siffrorna har jag inte nu, men jag vet att det har varit tidigare.

Jag tror inte det finns några arvoderade studentrepresentanter som kåren betalar just nu. De får ju pengar av universitetet för att de deltar på möten. Och det är universitetet som betalar.

– Ja, 500 per möte. Men det har i alla fall varit så tidigare vet jag. Inte kanske förra verksamhetsåret. Men det får aldrig ske igen. Speciellt inte när kåren går så pass kraftigt back.

Men du tror att folk vill jobba gratis?

– Nej inte gratis, men det måste finnas förmåner som är på andra sätt än bara pengar. Det kan handla om massvis med saker. Men inte ideellt, klart det måste finnas en rimlig ersättning utefter vilket arbete man gör men där hänger det ihop med hur vi vill rekrytera nya medlemmar och hitta andra intäktskällor. Vi tror långsiktigt ska det finnas stabila underlag för att ge en rimlig ersättning till representanterna som finns.

Minst ett av namnen på er lista är ju med i Ungsvenskarna. Kommer ni driva någon Sd-politik i kåren?

– Nej det kommer vi inte göra. Utan vi kommer fokusera på UU och främja konservativa idéer. Vad vissa representanter representerar för partier annars kommer inte färga den kårpolitik som vi kommer att företräda.

Vilka partier kan ni tänka er att samstyra med?

– Det naturliga för oss är att samarbeta med Allians för kåren i och med att vi ligger varandra närmast ideologiskt. Men vi är absolut inte främmande för att samarbeta med någon annan.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…