Emelie Rosén UUS
Emelie Rosén, 23 år, är förstanamn på UUSs lista och kan tänka sig rollen som ordförande i Uppsala studentkår. Hon läser sista terminen på beteendevetenskapliga programmet och har suttit i styrelsen under innevarande verksamhetsår.
Foto: Sandra Gunnarsson

UUS: “Det partipolitiska systemet separerar mer än det enar oss”


Öka den lärarledda tiden, få bättre kontakt med studenterna och utöka samarbetet med region och kommun – det är frågor som Uppsala universitets studenter vill driva i Uppsala studentkår.

Vad är viktigast att förändra vid UU?

– Just nu har vi kommit ut med den här rapporten om lärarledd tid och det är något universitetet måste ta på allvar. Jag kan utgå från mig själv som pluggat på tre olika institutioner och konstatera att det skiljer sig otroligt mycket åt beroende på vilken institution man är på. På pedagogiska hade vi bara några få timmar per vecka. Jag personligen trivs bäst med att ha föreläsningar och tyckte att det var svårt just för att det var så få lärarledda timmar. Vi vill jobba för att rapporten tas på allvar och att det görs något med den från universitets sida.

Vad har ni gjort under året som ni är nöjda med?

– Dels så är det den här rapporten, att vi startade den. Vi har även startat upp en enkät där vi ska försöka reda ut hur personer med olika funktionsvariationer har det på universitetet så vi kan göra det mer tillgängligt. Vi som styrelse har haft mycket med de organisatoriska förändringarna under det här året. Där tycker jag vi börjar få fram ett hållbart samarbete med kanslichefen och en organisationsstruktur som är hållbar så att presidiet och styrelsen kan fokusera på studentrelaterade frågor och inte bara på kåren som organisation.

Vad får man om man röstar på UUS?

– Man får ett parti som sätter studenterna i centrum och inte har någon partipolitisk ideologi bakom sig. I och med att vi har varit ute och pratat med studenter har vi frågat vad de tycker i olika frågor så vi visar att vi bryr oss om vad gemene student vill så vi kan driva deras vilja framåt.

Vilken är er viktigaste sakfråga?

– Den viktigaste sakfrågan för mig är kontakten till studenterna och kårföreningarna, att vi ska utöka samarbetet så att kåren blir en självklar del av studenternas liv. På så sätt får vi även mer power gentemot kommun, region och stat så vi kan driva större frågor.

I år har det tillkommit två nya politiska partier, men ni vill ta bort det partipolitiska systemet trots att det engagerar studenter till den grad att de till och med startar nya partier – varför?

– Ja på så sätt engagerar det absolut. Men i det nuvarande systemet handlar det mer om i vilket parti man sitter och hur många röster det partiet har fått, snarare än kompetens. På så sätt kan jag tycka att vi går miste om mycket kompetens i både styrelse, presidium och på andra platser bara för att folk sitter med i ett annat parti som inte fått lika många röster.

"Jag tänker kåren utveckla sitt samarbete med kommunen och regionen och få igenom fler saker."

 


Annons

Annons

Under ert styre har ni bland annat lagt ner mångfaldsbyrån Esmeralda – ett projekt som inte kostade kåren mer än overhead-kostnader – gillar ni inte mångfald?

– Jo det gör vi verkligen, det är en fråga vi skrivit en motion om till SFS, att de ska göra en kartläggning av mångfalden inom studentkåren. Anledningen till beslutet om Esmeralda är att de inte kunde växa mer. Vi tittade på Örebros motsvarighet som ligger under universitetet och kommunen – de är jättestora. Så vi försökte lobba över Esmeralda till universitetet av just den anledningen. Där var det universitetet som inte ville ta tag i det, så då såg vi hellre att Esmeralda avvecklas och startas upp under universitetet där de får mer resurser och når ut till fler.

Om ni får sitta kvar, vad ska ni lägga ner härnäst?
 
– Jag vill inte lägga ner någonting. Allt handlar om effektivisering, kåren har gått mycket back under åren. De senaste två åren är de första åren på länge då vi inte gått back. Så snarare vill jag titta på hur vi kan ta tillvara på de resurser vi har. Jag vet att Jonathan [kanslichefen reds. anm.] kollat på att man skulle kunna köpa skrivarna i stället för att hyra och att man på så sätt kan kostnadseffektivisera. Jag personligen tror mycket på samarbeten. Jag tänker kåren utveckla sitt samarbete med kommunen och regionen och få igenom fler saker. Till exempel studentrabatt på UL.

UUS har flera ggr tryckt på det är viktigt att öka transparensen i kåren. Samtidigt har det varit minimalt med fullmäktigemöten det senaste verksamhetsåret. De flesta beslut har tagits av styrelsen. Varför har ni gjort så?

– Det har varit på organisatorisk nivå. Det rör ju inte riktigt fullmäktige. Då har det inte skrivits så pass många propositioner att de tyckt det varit värt att ha ett fum.

Oppositionspartiet kanske hade varit intresserade av att ställa frågor?

–  Även om det inte varit så många fullmäktigemöten har mycket skickats ut på remiss – till exempel den strategiska verksamhetsplanen – för att vi vill höra sektionerna och oppositionspartiets åsikter.

Har det varit tillräckligt demokratiskt tycker du? Det brukar ju ändå vara mycket debatt på de här mötena.

– Absolut så blir det mindre demokratiskt, men i och med att vi inte tagit några beslut som rör fullmäktige så tänker jag inte att det är odemokratiskt. Där är det som är synd att det sitter kompetenta människor i S-studenter och bara för att de är med i oppositionspartiet blir de inte med på det sättet. Det partipolitiska systemet separerar mer än det enar oss.

Vilka partier kan ni tänka er att samstyra med?

– Nu har jag ingen koll alls på vänster- eller högerstudenter, men med AFK har ju samarbetet gått väldigt bra med i år så jag personligen skulle inte ha nåt emot att samarbeta med AFK igen.

Läs mer

2024-10-08 11:14
Ny stor studie från Uppsala universitet ska undersöka unga i Sveriges mående över tid.
2024-10-04 08:35
I samband med att höstterminen dragit igång så har även demonstrationerna i förmån för Gaza fortsatt i och omkring…
2024-10-01 09:30
Oktober betyder jubileumsmånad för Tidningen Ergo!