Annons

Ge studenter samma rabatt som pensionärer


Inför halvårskort och skattefinansiera en större del av kostnaden för kollektivtrafiken, skriver Niclas Malmberg, miljöpartist.

Debatten om att ersätta kollektivtrafikens tidigare zonindelning med ett månadskort lika för alla har knappast undgått någon. Det nya månadspriset för studenter blir 550 kronor, vilket innebär en höjning för de studenter som tidigare haft ett stadstrafikkort för 370 kronor, men en sänkning för de som tidigare haft länskort för 880 kronor eller länspluskort för 1100 kronor.

Principen med ett solidariskt pris tycker Miljöpartiet är helt rätt. Det ska vara ekonomiskt möjligt att studera i Uppsala utan att nödvändigtvis bo i Uppsala. Med det nya systemet kan man som student bo var som helst i länet, eller i städer som Gävle, Stockholm och Västerås, och ändå kunna använda UL-trafiken till rimliga villkor. Detta är inte minst viktigt för de som under kortare tidsperioder studerar i Uppsala och därför kanske inte är beredda att flytta, vilket är en grupp Vänsterpartiet helt glömt när man föreslår fortsatt differentierade priser och till och med taxehöjningar för nuvarande zon 1.

Problemet med Landstingsfullmäktiges beslut är att skattesubventioneringen av kollektivtrafiken är för låg. Miljöpartiet har därför yrkat på en budgetförstärkning till Kollektivtrafiknämnden om 27 miljoner kronor. Hade Miljöpartiets budgetförslag vunnit majoritet hade prisnivån för länskortet kunnat sänkas med 140 kronor.
Men även utifrån nuvarande budgetramar har Kollektivtrafiknämnden möjlighet att förbättra situationen för studenter. Miljöpartiet föreslår att detta bland annat görs genom att studenter ges samma rabatterad nivå som pensionärer. Studenter som grupp har inte en bättre ekonomi än pensionärer som grupp, så varför ska då olika regler gälla för dessa grupper? Konkret innebär Miljöpartiets förslag att studenter skulle erbjudas ett årskort för 305 kronor i månaden, vilket alltså innebär ett lägre pris för ett länskort än nuvarande pris för ett stadstrafikkort

Men Miljöpartiet vill utöver en sådan kraftig ny studentrabatt också införa ett halvårskort. För många studenter är cykeln ett alternativ under stora delar av året, och genom att införa ett halvårskort skulle kombinationen att cykla halva året och åka buss halva året bli ett riktigt prisvärt alternativ.
Samtidigt är vi förstås medvetna om att för de flesta studenter är cykeln det dagliga transportmedlet även under vinterhalvåret, och kollektivtrafiken bara något man utnyttjar någon gång ibland. Den kanske viktigaste rabatteringen för studenter i Miljöpartiets förslag är därför att vi vill att ungdomsrabatten på tioresorskort och enkelbiljetter även ska omfatta studenter. Kostnaden för en enkel resa i stadstrafiken blir då 12 kronor.

Niclas Malmberg, ledamot i Kollektivtrafiknämnden och riksdagskandidat, Miljöpartiet de Gröna


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.