Annons
Bild Liberaler
"Svenskt företagsklimat måste stärkas för att fler kvinnor ska kunna krossa glastaken.", skriver Martina Mähl, medlem Liberala Studenter och
Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala Studenter.
Foto: Privat

Nej till S – det är en jämställdhetsfråga


Socialdemokraterna har länge svikit kvinnliga företagare. När Magdalena Andersson pratar om att “ta tillbaka kontrollen över välfärden” slår hon återigen undan benen för de kvinnodominerade välfärdsföretagen, skriver företrädare för Liberala studenter och Liberala ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Statistiken om svenskt entreprenörskapsklimat är en dyster läsning. Enligt den senaste Global Entrepreneurship Monitor-rapporten intar Sverige en placering nära botten vad gäller total entreprenöriell aktivitet.

Särskilt oroväckande är statistiken om kvinnors företagande.

Andelen nystartade företag ledda av kvinnor har, trots statliga satsningar, legat på en oförändrad nivå de senaste åren. Sverige ligger långt under EU-snittet för andelen kvinnliga företagsledare. Enligt en färsk undersökning från Småföretagarnas Riksförbund drivs endast ett av fem företag med anställda av en kvinna. Statistiken talar sitt tydliga språk: Sverige är långt ifrån ett jämställt land när det kommer till företagande.

Svenskt företagsklimat måste stärkas för att fler kvinnor ska kunna krossa glastaken. Därför är det oroande att den socialdemokratiska regeringen tycks agera i motsatt riktning.

"För att riva hindren för kvinnligt företagande krävs reformer som på allvar stärker förutsättningarna för företagande."


Annons

Annons

När Magdalena Andersson pratar om att “ta tillbaka kontrollen över välfärden” är det i själva verket en reform som riskerar att slå undan benen för otaliga kvinnliga välfärdsföretagare. Företagare som i sin tur har möjliggjort för lönekonkurrens och öppnat upp karriärvägar i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor.

Och när det talas om att höja skatten på sparande och att skärpa beskattningen av företagande är det inte minst kvinnliga företagare som står i skottgluggen. Kvinnor har svårare att erhålla extern finansiering, och för många är det egna sparade kapitalet en viktig buffert.

Nyligen tillsatte regeringen en utredning om att återinföra den slopade revisionsplikten för de minsta företagen. En reform som sannolikt skulle resultera i en miljardnota för svenska företag, och väsentligt höja trösklarna för att starta företag.

För att riva hindren för kvinnligt företagande krävs reformer som på allvar stärker förutsättningarna för företagande. Det är långt effektivare än de subventioner och särlösningar för kvinnor som inte sällan lyfts fram från vänsterhåll.

Sänk arbetsgivaravgiften. Kostnaderna för arbetskraft är det enskilt största hindret mot att expandera företag. Kvinnor driver ofta personalintensiva företag, och drabbas därför särskilt av skatten. Arbetsgivaravgifterna borde sänkas, i ett första steg genom den allmänna löneavgiften.

Värna valfriheten i välfärden. Många röster höjs nu om att “ta tillbaka” någon form av “kontroll” över välfärden. Det är sorgligt att dessa röster inte längre bara hörs från vänstern. Valfrihetsreformen var en viktig jämställdhetsreform, och politiker i L och M som tycks vackla inför S-spinnet bör fräscha upp minnet.

Nej till S i företagarpolitiken. Ett parti vars grundsyn är att slit, sparande och ambition bör straffbeskattas - snarare än att uppmuntras - har ingen trovärdighet i utformning av skatter och företagsvillkor. Än mindre om samma parti sitter i knät på skattehöjarföreningen LO. Ju förr den här regeringen kan bytas ut - desto bättre är det för kvinnors företagande.

I återstarten av ekonomin efter corona står Sverige inför en unik möjlighet att genomföra viktiga reformer, som gynnar företagande i allmänhet och kvinnors företagande i synnerhet. Den borgerliga oppositionen i riksdagen bör ta sitt ansvar för att skjuta Socialdemokraterna framför sig i denna viktiga fråga.

Martina Mähl, ordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala

Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala Studenter

Läs mer

2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.