Foto: Sandra Gunnarsson"Är det okej att ha sex med sin uppsatshandledare?" Kondoma meras informatörer svarar på frågor om sex och samlevnad.

Snusksnack, klamydia och handledarsex

Har du egna funderingar kring sex och samlevnad? Maila kondomamera@us.uu.se och skriv ”Könsligt läge” i ämnesraden. Alla mejl behandlas konfidentiellt och besvaras av Kondoma meras glada informatörer.

Här kan du läsa svar på tidigare frågor som inkommit till Könsligt läge:

Ska jag vaccinera mig mot HPV?

Är jag asexuell?

Fråga: Hur introducerar man dirty talk på ett bra sätt? Jag går igång på det, men vet inte hur jag ska börja.
Svar: Ett sätt kan vara att testa säga något dirty och se om du får någon respons. Om du känner dig osäker på hur du ska göra och om den andra personen gillar det, kan ett förslag vara att börja med något enkelt. Prova att utgå ifrån situationen och hitta en målande beskrivning av något du vill göra, eller du vill att din sexpartner ska göra med dig. Börja inte med det grövsta du kan tänka dig, utan börja enkelt och bygg upp stämningen och hitta nivån efter hand. Var hela tiden uppmärksam på om du får någon respons. Signaler som nervositet eller att personen stelnar till kan vara tecken på att den inte är så bekväm och att det är läge att backa. Försök hålla en lekfull inställning och öppen kommunikation, ta inte situationen så allvarligt. Om du märker att det blir helt knasigt – skratta åt det tillsammans så släpper säkert spänningen.

Fråga: Jag är attraherad av min uppsatshandledare och det känns som att han känner likadant. Ska jag byta handledare eller kan vi ligga? Är det olämpligt?

Svar: Det kan absolut vara olämpligt att ligga med handledaren, eftersom du står i en beroendeställning till honom. Sannolikt är det även ett regelbrott för handledaren. Om du byter handledare finns risken att du får en som passar sämre för ditt uppsatsämne och att uppsatsen blir lidande. Om ni inte vill vänta är det dock ett alternativ. Vårt råd är annars att hålla ut tills uppsatsen är färdig och utforska attraktionen först efteråt. Ni är båda vuxna personer, så när uppsatsen väl är godkänd finns ingen anledning att stå emot. Lycka till!

Fråga: Jag tror att jag har klamydia och har tyvärr haft sex med några stycken. Vad händer nu, kan jag bli straffad?
Svar: Eftersom klamydia går under smittskyddslagen är du skyldig att uppsöka läkare och testa dig om du misstänker att du har fått infektionen.  Som student i Uppsala kan du testa dig på din vårdcentral, venerologmottagningen på Akademiska sjukhuset, gynekologmottagningar, mottagningen för unga män och – om du är under 20 – stadens ungdomsmottagningar.  Det finns även ett kombinerat klamydia/gonorrétest att beställa på nätet och få hemskickat men de testar bara från fittan/kuken.
Klamydia är en lokal bakterie vilket innebär att den enbart sätter sig på den slemhinna som den har varit i kontakt med. Därför måste du testa alla slemhinnor som har involverats i sexet, till exempel fittan, kuken, analen och halsen. Om testet visar positivt gör vårdpersonalen en smittspårning, som du är skyldig att delta i. Det innebär att du berättar vilka personer du haft sex med. Sedan kontaktas de och uppmanas att testa sig. De får inte veta vem som har uppgett deras namn. Du måste inte genomgå behandling (även om vi starkt rekommenderar att göra det) men däremot är du skyldig att följa läkarens anvisningar för att förhindra att sjukdomen överförs vidare, som att innan du har sex med någon berätta för den att du har klamydia och att använda barriärskydd (som till exempel kondom, vagianal kondom och slicklapp). Och oroa dig inte, du kommer inte att bli straffad.