Annons

Hyperkomplex briljans


The Flower Kings
Banks of Eden
(Inside Out Records)
EEEE

Uppsalabandet The Flower Kings har lyckats skapa ett sound som följer de flesta tänkbara mallar inom nutida progressiv rock men samtidigt är unikt. Det beror delvis på att de är så inflytelserika inom den nutida progressiva musiken att de styrt hur mycket den låter lika mycket som de en gång influerades av band som Yes och tidiga Genesis. Band som är tillräckligt skickliga behöver inte göra några halsbrytande nyskapelser för att musiken ska leva.

På ”Banks of Eden” har Roine Stolt och hans manskap använt sig av inspelningsutrustning från 60- och 70-talet för att skapa ett episkt album om nutiden. De lite högtravande texterna ger inga nya svindlande perspektiv på världsordningen, men i kombination med musiken fungerar de.
The Flower Kings storhet ligger dock i att skapa musik med en hyperkomplex briljans som sparkar bak med de flesta andra musiker när det gäller teknisk briljans utan att känslan tappas bort. På ”Banks of Eden” gör de det igen och visar varför Uppsala är en av de viktigaste platserna i den progressiva rockvärlden.


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…