Foto: Skrömta Official"Skrömta” är ett ångermanländskt uttryck för övernaturliga saker och ett passande namn för ett folkmusikband med ett sound som för tankarna till djupa trollskogar och en uråldrig mytologi. "

Folkmusik utan sentimentalitet

Skrömta
Skrömtology
(Egen utgivning)

”Skrömta” är ett ångermanländskt uttryck för övernaturliga saker och ett passande namn för ett folkmusikband med ett sound som för tankarna till djupa trollskogar och en uråldrig mytologi. På Skrömtology låter det ungefär som på deras två tidigare album. Mörkt som Garmarna, rockigt som Hoven Droven och ruffigt som Den Fule. Skrömtas egensinniga version av svensk folkmusik passar bäst på scen med en energisk publik, men Skrömtology visar att det är möjligt att föra över liveenergin även till det inspelade formatet.

Skrömta består av den Uppsalabördiga basisten Mårten Korkman, Frida K Eriksson, Matti Norlin, Robert Zetterquist och Kalle Källman och enligt pressreleasen är bandets mission ”att visa världen att folkmusik rockar”. De flesta vet nog redan att den kan göra det. Det Skrömta framförallt visar är att den svenska folkmusiken lever genom band som fixar balansgången att stå stadigt i traditionen och behålla ett osentimentalt förhållningssätt på samma gång.