Annons
Smålands nation i Lund.
Foto: Väsk / wikimedia commons

Smålands nation öppnar dörrarna för allmänheten


Ja, alltså Smålands nation i Lund. Tidningen Lundagård, Ergos motsvarighet i Lund, rapporterade i mitten av april att den socialistiska studentnationen Smålands röstat igenom motionen ”Folkets nation” som innebär att nationens pubar och klubbar kommer att vara öppna för alla personer över 20 från och med första september i år. Motionsförfattaren menar att ”Smålands ska vara en öppen plats där alla kan komma in”.

Smålands nation i Lund trädde 2009 ur Kuratorskollegiet, motsvarande Kuratorskonventet i Uppsala, då de valde att inte ansöka om medlemskap i Akademiska Föreningen – ett måste för att få vara med i KK. Sedan dess har Smålands medlemmar inte fått tillträde till de andra nationerna, vilket har lett till att medlemsantalet stadigt har sjunkit.

Vissa är kritiska till förändringen och menar att den kan urholka nationen som studentorganisation och dess socialistiska status.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…