Annons
Annons

Kostnaderna för kurslitteratur skiljer sig kraftigt åt mellan olika ämnen


Kostnaderna för kurslitteratur skiljer sig kraftigt åt mellan olika ämnen. En A-kursstudent i grekiska kommer undan med 869 kronor för hela terminen, medan den som läser till sjukgymnast får hosta upp över 4 000 för de första 20 poängen.

Det är Uppsala studentkår som har kartlagt kostnaden för den obligatoriska litteraturen på 60 olika kurser på A-nivå. Skillnaderna är stora, konstaterar kårens studentombud Susanna Hansson, som har arbetat med rapporten:
- En tjugopoängskurs kan ha litteratur som är nästan fem gånger så dyr som en lika lång kurs i ett annat ämne.
I genomsnitt får den som köper all obligatorisk litteratur betala drygt 2 600 kronor för en termin. Siffran är inte orimligt hög, anser kåren. Däremot vänder man sig mot de kraftiga variationerna:
- De stora skillnaderna slår hårt mot vissa studenter. Studiemedlet är lika för alla, medan vissa tvingas betala tusentals kronor mer än andra för kursböckerna, säger vice kårordförande Martin Hofverberg.
Han tror att många studenter har svårt att ha råd med de dyraste böckerna eftersom studiemedlet helt enkelt inte räcker till.
På Akademibokhandeln har Jonna Keckman och Maria Karlsson just letat upp litteraturen till nästa fempoängskurs. De läser på sjuksköterskeprogrammet, och tycker att de lägger ut mycket pengar på kurslitteratur.
- Det är jättedyrt. Ofta är det tre böcker per fempoängskurs, och de brukar kosta upp mot 500 kronor styck. Och man förutsätts köpa alla.
Vill gärna behålla böckerna
Blivande högskoleingenjören Johan Trulsson har hittills kommit lindrigt undan, tycker han själv.
- Vi har behövt lägga ungefär 1 000 kronor per termin, och man har ju hört om dem som har det betydligt värre. Men nu blir det lite dyrare, den här tiopoängaren kommer att kosta en tusenlapp.
Andra lösningar är att köpa begagnat eller läsa referenslitteratur på bibliotek. Men då är man begränsad till bibliotekets öppettider, menar Maria Karlsson och Jonna Keckman. Och Johan Trulsson vill gärna ha kvar böckerna när kursen är slut.
- Jag köper allt.
På Uppsala studentkår letar Aileen Villareal, som läser mastersprogrammet International Humanitarian Action, bland de uppemot 600 begagnade kursböcker som säljs på kåren. Fast oftast köper hon litteraturen i bokhandeln. Priserna är visserligen höga jämfört med i hemlandet Filippinerna, men ändå rimliga, tycker hon.
Trycket på kårens bokförmedling, där den säljande studenten själv sätter priset, brukar vara högst vid terminsstarterna, berättar kårens receptionsansvariga Karin Westerholm Bergström. Alla böcker som finns för försäljning ligger numera också ute på kårens hemsida.

Dyrast och billigast

Billigaste kurserna:
Grekiska A: 869 kr
Naturvetarprogrammet (kemi), termin 1: 1 010 kr
Statistik A: 1 016 kr

Dyraste kurserna:
Antikens kultur
och samhällsliv A: 4 273 kr
Utvecklingsstudier A: 4 227 kr
Sjukgymnast, termin 1: 4 182 kr
Billigaste fakultet:
Teknisk-naturvetenskaplig
fakultet: 2 063 kr i snitt

Dyraste fakultet:
Utbildningsvetenskaplig fakultet 3 626 kr i snitt

Tips: Böckerna som finns för försäljning på kåren finns på www.uppsalastudentkar.nu. Internettjänsten Bokfynd är ett bra verktyg för att hitta de lägsta priserna på kurslitteraturen. Bokfynd är en kostnadsfri och oberoende tjänst som jämför priser och leveranstider på böcker från ett stort antal leverantörer. Adressen är www.bokfynd.nu.


Annons

Annons

Läs mer

2025-05-16 09:34
Det våras för verksamhetsårets slut, men innan dess ska vi ta oss igenom ett konstituerande fullmäktige. Ergo håller er…
2025-05-14 12:55
Nu står det klart att Rasmus Lindstedt sitter kvar som ordförande för SFS även nästa verksamhetsår, medan…
2025-05-13 09:54
Uppsala universitets förenade studentkårer anmäler Uppsala universitet till Universitetskanslersämbetet för brott mot…