Annons
Tre sökte: Uppsala studentkår, Farmacevtiska studentkåren och Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Två fick kårstatus.
Foto: Illustration: Hanna Strandberg

Två kårer även framöver


Uppsala studentkår (US) och Farmacevtiska studentkåren (Fas) kommer även de kommande tre åren att vara de enda studentkårerna inom Uppsala universitet. Beslutet togs i Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, den 23 april.

Egentligen skulle beslutet om kårstatus ha tagits redan vid konsistoriemötet 14–15 april, men som Ergo tidigare rapporterat sköts beslutet upp. Tre studentsammanslutningar hade ansökt om kårstatus, varav Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) var den tredje. Redan från början var universitetet tydligt med att regeringen inte anvisat något annat urvalskriterium än störst medlemsantal, vilket skulle göra det i princip omöjligt för UTN att bli kår den första omgången, eftersom obligatoriet fortfarande gäller.
Varför sköts beslutet upp?
– Jag kan inte säga mer än det som står i pressmeddelandet. Man behövde diskutera frågan ytterligare och man behövde tid att formulera ett beslut. Diskussionerna i konsistoriet försiggår där, säger Studerandebyråns chef Einar Lauritzen.
Var man oeniga i konsistoriet?
– Konsistoriet är enhälligt.
Universitetet tiger fortfarande om orsaken, men faktum kvarstår. UTN nådde inte ända fram. I pressmeddelandet från universitetet säger rektor Anders Hallberg att de är nöjda med samarbetet de har med studenterna, både med US, UTN och andra linjeföreningar:
– Vi hoppas att studenterna kan hitta en form för samverkan så att deras representation blir så bra och heltäckande som möjligt. Vi varken kan eller vill hindra UTN eller någon annan sammanslutning att söka kårstatus vid nästa tillfälle.
Enligt Einar Lauritzen var det ett svårt beslut för konsistoriet att fatta.
– Det är olyckligt att reglerna är desamma för alla omgångar i och med att obligatoriet finns kvar. Men beslutet går att överklaga hos Överklagandenämnden för högskolan, säger han.
UTN:s ordförande Ulrika Bohlin beklagar att föreningen inte fick kårstatus den här omgången, även om hon säger att det på sätt och vis var väntat. Däremot är hon besviken på att universitetsledningen inte förstod hur stort stöd UTN har på den teknisk- naturvetenskapliga fakulteten tidigare, då hon tror att det kunde ha gjort skillnad inför beslutet.
Hur tänkte du när beslutet sköts upp?
– Man kan ju alltid hoppas. Det var roligt att frågan ansågs tillräckligt viktig för att diskuteras i konsistoriet, även om det kom lite sent. Det var först i samband med mötet i april som man insåg hur stor den här frågan är på teknat och att den inte är så enkel som den först verkar.
Hur blir det nu med kårens sektionsavtal?
– Det gäller fortfarande inte oss. Som sektionsavtalet är utformat idag är det till för uppstartandet av sektioner och inte för redan befintliga studentorganisationer som UTN. Vår kärnverksamhet är att bedriva utbildningsbevakning. Som avtalet ser ut nu skulle det frikoppla utbildningsbevakningen från oss som fristående organisation.
Hur menar du då?
– Sektionerna är US:s förlängda arm. Skulle det bildas en sektion på teknat skulle det samarbete som finns idag mellan UTN och US runt studiebevakningen allvarligt försvåras. Bara US medlemmar skulle ha rätt att rösta fram sektionsrådet, som i sin tur skulle välja utbildningsbevakare – inte de studenter på teknat som väljer att inte vara medlemmar i US. Dessutom har vi utskänkningstillstånd och studiesocial verksamhet, vilket inte passar in i sektionsavtalet som det ser ut nu. Som avtalet är utformat idag kan vi inte skriva på och det är US medvetna om.
Vad vill ni istället?
– Vi skulle vilja ha ett samarbete som det idag, men jag tror inte att det går. Någon gång efter US:s konstituerande fullmäktigemöte i mitten av maj kommer vi att ta upp diskussioner med US.
Kommer ni att överklaga konsistoriets beslut?
– Inga kommentarer.
Uppsala studentkårs ordförande Kristina Ekholm blev inte det minsta förvånad över konsistoriets beslut.
– Jag har vetat hela tiden att det skulle bli det här beslutet i och med vad studentkårsförordningen säger, men vi valde att vänta med att diskutera sektionsavtalet med UTN till efter beslutet. Jag tror att vi kan hitta en form för samarbete som gör att vi båda känner oss nöjda. Nu går vi vidare. Främjar varandra och inte nedvärderar varandra. Det första som gäller är att försöka hitta tillbaka till en god relation.


Annons

Annons

KÅRUGGLAN I BLÅSVÄDER

Del 4: kårstatus. Ergo belyser i en serie under våren konsekvenserna av kårobligatoriets fall.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…