Foto: Ida NordenhemAllmänna sången repar på Södermanlands-Nerikes nation inför höstens planerade upprädanden i Kina.

Körar i kinesisk storfilm

Det är inte varje dag som en svensk kör blir tillfrågad att spela in filmmusiken till en kinesisk storfilm. För Allmänna sången, universitetskören från Uppsala, blev det verklighet.

Sedan 1963 är Allmänna sången en blandkör.

Jakob Piehl har sjungit i Allmänna sången sedan 2005.

Kören har en klar klang – enligt ordförande Jakob Piehl.

ALLMÄNNA SÅNGEN

Allmänna sången grundades 1830 som en manskör. Långt senare, år 1963, övergick manskören till att bli en blandad kör med både män och kvinnor. Körmedlemmarna är i huvudsak studenter.

Allmänna sången var under en lång tid knuten till Uppsala studentkår,  men nu är den kopplingen borta. Kören uppträder dock gärna vid studentikosa- och akademiska sammanhang – vårsång vid Uppsala slott på Valborgsmässoafton är till exempel en klassiker. Kören gör inte bara konserter i Uppsala, utan man turnéerar även i övriga Sverige och utomlands.

I somras trillade det in ett mail från en till synes vanlig hotmail-adress i Jakobs Piehls inkorg. Det visade sig vara ett allt annat än ett vanligt mail: det var en kinesisk producent som undrade om Allmänna Sången kunde tänka sig att spela in filmmusiken till en internationell filmproduktion.
– Chen Qigang, som är musikalisk ansvarig för filmproduktionen, är av uppfattningen att svenska körer är bäst. Och han hade hört oss på en streamingstjänst på internet och tyckte att vi passade, säger Jakob Piehl, ordförande i Allmänna sången.

Först trodde Jakob Piehl och övriga 47 körmedlemmar att det hela var något slags skämt. Men efter ett par mail stod det klart att det var på riktigt. Filmen heter ”The flowers of war”, den handlar om den så kallade Nanjingmassakern, och är regisserad av Yimou Zhang – som tidigare gjort ”Hero” och ”House of flying daggers”.
– Filmteamet ville inte avslöja så mycket om filmens handling, men att Christian Bale var en av huvudkaraktärerna fick vi snabbt veta.

Filmmakarna var ute efter renässansmusik och skickade därför över ljudfiler med renässanslåtar. Den stora utmaningen var, enligt Jakob Piehl, inte låtarna i sig – renässanslåtar passar tvärtom kören eftersom klangen ska vara klar och inte svulstig – utan själva samspelet mellan ljud och bild.
– När man gör filmmusik måste man tänka ett steg längre. Musiken är inte slutprodukten, utan det handlar mycket om tempo – att musikens tempo ska passa bilderna. 

För att lyckas med det gäller det att vara flexibel och beredd på flera omtagningar. Jakob Piehl berättar att kören – efter att ha repat på hemmaplan – fick helt nya noter av Chen Qigang när de kom fram till inspelningsstudion i Stockholm för att spela in låtarna på riktigt.
– Det var snabba ändringar och mycket hårt arbete. Chen Qigang visste verkligen vad han ville. Det var stort och proffsigt och inga fikapauser, säger Jakob roat.

Inspelningen, som pågick under en helg i oktober, gick bra, trots att vissa låtar ändrades i sista sekund.
– Jag ser det här som en väldigt kul erfarenhet och något som är bra för körens CV. Däremot var det var inte så glamoröst som man kanske kan tro.

I slutet på december hade ”The flowers of war” premiär i USA och Kina. Men till Europa har filmen inte kommit ännu, så varken Jakob Piehl eller några av hans körkollegor har fått se slutresultatet ännu.
– Men visa bitar har vi kunnat se på internet och då är det kul att kunna säga ”där är det vi som sjunger”.

Vad betyder den här filmmusikinspelningen för Allmänna sången?

– Vi har ju inte fått nästa filmförfrågan än (skratt).  Men det är kul för kören, och vi har blivit tillfrågade att komma till Kina och sjunga i höst.

Det är närmare bestämt åtta kinesiska städer – bland annat Peking och Shanghai – som vill ha dit den svenska universitetskören. 
– Vi repar faktiskt för hösten nu, målet är att vi alla ska åka dit. Och då kommer vi dels bjuda på stycken från filmmusiken, men även en del svenska låtar. 

Allmänna sångens medverkan i "Flowers of war" kan du lyssna på på youtube eller spotify.