
UTN eller US?
Den 12–18 november har du som teknatstudent möjlighet att svara på vilken organisation du vill ska företräda dig i studierelaterade frågor gentemot universitetet. Svarsalternativen: Uppsala studentkår eller Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN. Det går också att rösta blankt. nbsp;
För trots namnet – nbsp;Uppsala teknolog- och naturvetarkår – är UTN ingen formell kår, utan en ideell förening. Men den har liknande uppgifter som en kår: verksamheten är fokuserad på utbildningsbevakning och studiesociala frågor. nbsp; nbsp; – UTN bildades 2002 av att Uppsala teknologkår och Föreningen Uppsala naturvetare, FUN, gick samman. Redan då fanns en åsikt bland studenterna att de ville representeras av en egen fakultetskår, säger Liselott Karlsson, ordförande vid UTN.
Känns frågeställningen om UTN:s vara eller icke vara som formell kår bekant? I maj 2003 genomfördes en liknande studentomröstning på teknisk- naturvetenskapliga fakulteten. Resultatet: 69 procent röstade nej till UTN som företrädare för teknatstudenterna.
Varför skulle resultatet bli ett annat den här gången? nbsp;
– Vi hade bara funnits i drygt ett år när senaste omröstningen ägde rum. Organisationen var inte så etablerad och jag tror inte att den var redo för uppdraget. Nu är man däremot det. Vi går på vad sektionerna i vårt fullmäktige vill, och enligt dem är detta vad studenterna önskar, säger Liselott Karlsson. nbsp;
Planeringen av studentomröstningen skulle ha diskuterats på respektive organisations första fullmäktigemöte för höstterminen. Detta för att i god tid bli klar med resultatet innan ansökan om kårstatus för perioden 2013-2016 går ut. nbsp; UTN tog upp det på sitt fullmäktigemöte, men inte Uppsala studentkår. UTN riktade skarp kritik till Uppsala studentkår (i Ergo nummer 9) för att ha ”glömt bort omröstningen” .
Varför togs inte studentomröstningen upp på första fullmäktigemötet, som avtalat?
– I september fanns fortfarande många oklarheter om omröstningens genomförande, och vi i styrelsen kände inte att vi hade ett färdigt förslag att lägga fram. Bland annat har specifikationen på röstlängden, modellen för beräknande av resultat och den tekniska uppbyggnaden av röstningssidan ändrats sedan dess. Vi tycker att vi bättre tar ansvar för frågan genom att utreda frågorna ordentligt och vara säkra på vår sak när vi lägger upp något till fullmäktige, kommenterar Klara Ellström, ordförande vid Uppsala studentkår.
UTN och Uppsala studentkår samarbetar just nu för att ta fram material för att kampanja om studentomröstningen. Gemensamma informationsfoldrar är på gång, liksom flyers. En hemsida är också under uppbyggnad, där studenterna – förutom att inhämta information – ska kunna rösta elektroniskt. Man inväntar i skrivande stund röstlängder från universitetet.
– Den riktade informationen tar varje organisation fram på egen hand. Vi marknadsför oss alltså själva och varför vi tycker att studenterna ska välja oss, förklarar Klara Ellström.
Finns det risk för smutskastning i samband med marknadsföringen – ni konkurrerar ju om vilken som får flest röster?
– Nej, vi har sagt att det ska vara ett schysst val, säker Klara Ellström.
Liselott Karlsson för ett liknande resonemang. nbsp;
– Själva syftet med det här är att undvika ett medlemskrig, för ett sådant gynnar inte någon. Man får framhäva sin egen organisation, men inte säga något ont om den andra, säger hon.
Det är slutet på oktober nu. Hur ska studenterna på teknat hinna sätta sig in och ta ställning på så kort tid?
– Vi tror och hoppas att tiden ska räcka. Röstperioden pågår dessutom en hel vecka, säger Klara Ellström.
UTN:s vice ordförande, Robert Högström, säger att teknatstudenterna sedan länge är insatta i organisationens planer – vilket bör underlätta nbsp; omröstningen, menar han.
– Det här är ju inte alls något nytt, studenterna har länge velat se UTN som sin formella representant mot universitetet.
Relationen mellan Uppsala studentkår och UTN har periodvis varit infekterad. Men på senare tid har den förbättras, menar de båda organisationernas representanter.
Varför vill Uppsala studentkår fortsätta företräda teknatstudneterna?
– Det är en fördel att studenterna talar med en röst. Det ger mer tyngd mot universitetet, kommun och landsting, säger Magnus Olofsson, vice ordförande på Uppsala studentkår.
Men studentrösten är i dagsläget inte samlad – teknatstudenterna nbsp; känner sig ju inte representerade av US?
– Jag undrar var de inte känner sig representerade. De är representerade på central nivå och på fakultetsnivå, säger Magnus Olofsson.
– Och på fakultetsnivå väljs representanter av UTN via teknatsektionen, förklarar Klara Ellström.
UTN får frågan – var känner ni er inte representerade?
– I universitetet centralt, som i konsistoriet till exempel. nbsp; Det låter luddigt med, men vi menar representation högre upp än fakultetsnivå, säger Liselott Karlsson.
Om Uppsala studentkår vinner omröstningen kommer teknatsektionen bestå. nbsp;
– Men vi kommer att fortsätta titta på hur vi kan förbättra situationen för alla våra studenter, oavsett hur det går i omröstningen, säger Klara Ellström.
Varför är UTN så emot sektionsformen? (Sektionerna är lokala delar av Uppsala studentkår som styrs av sektionsråd som är ansvariga för studiebevakning och studentmedverkan på lokal nivå)
– Den säkerhetsställer inte studentinflytandet för våra studenter. Sektionsalternativet skulle kunna fungera om vi får garanterad representation i kårens högsta beslutande organ, fullmäktige. Men idag är det inte möjligt eftersom Uppsala studentkårs organisation är uppbyggd kring ett partipolitiskt system, säger Liselott Karlsson. nbsp;
Så, vad händer om UTN får flest röster av teknatstudenterna?
– UTN:s fullmäktige har bestämt att omröstningen ska vara beslutsgrundande om valresultatet är tydligt. En proposition angående kåransökan kommer att lämnas till fullmäktige när vi vet resultatet, säger Liselott Karlsson. nbsp;
Vi leker med tanken att jag är teknatstudent. Varför ska jag rösta på Uppsala studentkår respektive UTN?
– Vi har jobbat med studenternas utbildningsbevakning sedan 1800-talet. Vi har goda rutiner och starkt studentinflytande. Det är vår stora styrka, säger Klara Ellström.
– För att det blir lättare för dig att påverka. Vägen till studentinflytande blir kortare och du och dina kurskamrater får möjlighet att påverka er utbildning, och era åsikter kan föras fram i de högsta beslutande organen på universitet, säger Liselott Karlsson. nbsp;
UTN OCH US
UTN arbetar för studenterna på den teknisk- naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Organisationen är partpolitiskt obunden. UTN:s fullmäktige representerar genom 31 ledamöter UTN:s 16 sektionsföreningar och sammanlagt 3 900 teknatstudenter.
US företräder alla studenter på Uppsala universitet (undantag: studenter som är med i Farmacevtiska studentkåren). nbsp; Organisationen har partipolitiska vallistor och har knappt 23 000 medlemmar. Fullmäktige består av 41 ledamöter som väljs vid det årliga kårvalet där alla kårmedlemmar har rösträtt. nbsp;Idag finns åtta partier invalda i fullmäktige.
INFÖR OMRÖSTNINGEN
I skrivande stund är många detaljer kring omröstningen oklara – på grund av att dessa inte diskuterades på Uppsala studentkårs första fullmäktigemöte. Den 25 oktober har kåren sitt andra möte – då ska alla beslut som gäller studentomröstningen fattas.
Vilka ska ha rösträtt – är det bara studenter som läser naturvetenskapliga program eller inkluderas lärarstudenter i naturorienterade ämnen? Kommer doktoranderna få rösta, hur blir det med de som har studieuppehåll? Hur stort måste deltagandet vara för att omröstningen ska räknas som giltig – det är några aspekter som kommer att diskuteras.
Vad händer sedan? I december måste de organisationer som önskar kårstatus lämna in en ansökan till Uppsala universitets konsistorium. Beslut i frågan väntas sedan fattas i februari 2013. nbsp; nbsp;
I dagsläget finns inte någon plan för hur ett framtida samarbete kan komma att se ut – om det blir så att Uppsala universitet får ett större antal kårer (US, UTN, Farmacevtiska studentkåren, Uppslaekonomerna och Gotlands studentkår Rindi). Men representanter från respektive organisation träffas sedan en tid tillbaka i särskilda arbetsgrupper för att diskutera hur samarbetet kan föras. Man sneglar på hur samarbetsorganen ser ut för studentkårerna i Göteborg och nbsp; Lund.