Annons
Universitetsdirektör Ann Fust, prorektor Anders Malmberg och rektor Eva Åkesson på onsdagens pressträff.
Foto: Ida Nordenhem

Beslutet enhälligt


Beslutet fattades enhälligt, utan omröstning, berättar rektor Eva Åkesson under presskonferensen som på onsdagseftermiddagen följde på konsistoriemötet.

Rektor Eva Åkesson tycker inte att man den här gången har bortsett från medlemsantalet – där Uppsala studentkår har ett övertag med 983 studenter – när man fattat beslutet.
– Man har använt både medlemsantal och studentomröstningen, säger hon.

I en skrivelse till konsistoriet trycker Uppsala studentkårs presidium på medlemsantalet som det enda rimliga underlaget till beslut, med hänvisning till vad som sägs i regeringens proposition (se faktaruta). Presidiets skrivelse avslutas: ”Vi utgår från att detta är det enda kriterium som utifrån ovanstående kommer att vara det gällande vid konsistoriets beslut i frågan”

Hur har ni använt medlemsantalet?
– Medlemsantalet och omröstningen har använts sammantaget, säger Eva Åkesson.

Hur stor del utgör omröstningen ungefär?
– Det går inte att säga, det är en sammantagen bedömning.

Prorektor Anders Malmberg, som även betonar att man helst sett att studenterna själva kommit överens, instämmer:
– I förarbetena till lagen står att medlemsantal kan vara en indikator på förankring. Har man gjort en medlemsomröstning kan det också vara en sådan indikator och i konsistoriet har man kommit fram till att man inte kan bortse från den här omröstningen.

Under beslutspunkten om kårstatus fick de fem närvarande studentrepresentanterna lämna sammanträdesrummet på grund av jäv. Enligt universitetsjurist Camilla Lööw Lundin handlar det om ett så kallat delikatessjäv.
– Alltså rör det sig om särskilda omständigheter som kan rubba förtroendet för de här studentrepresentanterna. I det här fallet företräder de organisationen beslutet rör, därför fattades beslut om att de ska anses jäviga.

När det kommer till frågan om hur samarbetet de båda kårerna emellan ska fungera är Eva Åkesson inte orolig.
– Jag är övertygad om att vi har duktiga, engagerade studenter som kommer arbeta med det här.

Är det inte en ganska kort period för att upprätta ett fungerande samarbetsorgan?
– Därför är jag glad att konsistoriet har fattat det här beslutet idag och att det inte dröjde fram till april. Nu har man så lång ställtid man bara kan.

Förrutom Uppsala studentkår och UTN ges även – som väntat – Rindi och Farmacevtiska Studentkåren kårstatus; för Campus Gotland respektive farmaceutiska fakulteten. Ansökan från Uppsalaekonomerna avslogs däremot, med hänvisning till medlemssiffrorna.


Annons

Annons

I regeringens proposition från 2008 om kårobligatoriets avskaffande nämns situationen där två organisationer konkurrerar om statusen som kår för en grupp studenter. Där formuleras det:

”Denna bedömning bör grundas på de olika sammanslutningarnas förankring (medlemsantal) bland studenterna inom verksamhetsområdet (…)”

nbsp;

Läs mer

2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…
2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…