Annons
De motiv som mångfaldigats för försäljning har bildningstema, med budskap som ”Kunskap åt alla” och ”En bok är egentligen detsamma som en människa som talar offentligt.” På juridiska biblioteket har en affisch med budskapet att kunskap sliter slaveriets bojor tills nyligen suttit. Personalen plockade ner den efter instruktioner från överbibliotekarien. Samma affisch sitter även på Uppsala studentkårs nedervåning, vilket överbibliotekarien uppmärksammade Ergo på i ett telefonsamtal. Från kårens sida har man ännu inte diskuterat hur man ser på att ha kvar den.
Foto: Privat (t.v), Sara Borsiin (t.h). Bilden är ett montage.

”Kommunistisk propaganda” borta från Carolinas butik


Efter kritik från en student slutar Carolina Rediviva sälja vykort med motiv från ryska revolutionsaffischer som uppmanar till bildning och utbildning. På juridiska biblioteket plockar man ner en affisch.

Som om ”en överlevande från Buchenwald tvangs att konfronteras med nazistisk propaganda som bar UU:s logotyp”, skriver en Uppsalastudent i ett mail till rektor. Det han åsyftar är en del av utbudet i Carolinabibliotekets butik: vykort och en affisch med motiv från den ryska revolutionen 1917. I skrivelsen kallar han reproduktionerna för ”totalitär kommunistisk propaganda”.
– För mig representerar detta någonting avskyvärt. Det här hör till samhällets skräphög, säger studenten, som själv har släktingar som av politiska skäl flytt från dåvarande Sovjet.
Oavsett historien så står det ju inte ”diktatur är bra” eller ”sätt meningsmotståndare i arbetsläger” – utan att bildning är viktigt. Går det inte att lyfta ut det budskapet?
– Jag skulle vilja ställa en motfråga: skulle du vara bekväm med en affisch från Nazityskland om den hade ett liknande budskap?

Nu har vykorten och affischen plockats bort. Överbibliotekarie Lars Burman fattade beslutet, efter diskussion med ledningsgruppen.
Varför?
– Därför att jag inte vill att vi har saker i souvenirbutiken som gör att någon känner sig illa berörd, säger han.

Materialet, menar han, ”bör sättas in i ett sammanhang, och kan kanske annars upplevas som olämpligt”.
Så det handlar inte om att du tycker materialet är olämpligt utan om att en student gjort det?
– Jag tänker inte ta ställning till om det är lämpligt eller olämpligt, men om någon upplever det så här tycker jag att man ska lyssna.

I en datorsal på Juridiska biblioteket har även en affisch med texten ”Kunskap / Att slita slaveriets bojor” nu plockats ner, efter instruktioner från överbibliotekarien.
Skulle jag som antirasist kunna kräva att ni slutar sälja kort med Linnémotiv utifrån att han delade upp människor i raser och för att hans idéer varit viktiga för rasbiologin?
– Jag förstår hur du tänker, men det ligger ju ganska långt bort från den här situationen. Man behöver bedöma från fall till fall.

Vykort och affischer är alltså bortplockade ”tills vidare” och ingen diskussion om att ta fram det igen förs, enligt Lars Burman.
– Nej, nu är det undanplockat. Vi ställer det i en låda.

Studenten bakom skrivelsen till rektor är nöjd – och förvånad.
– Det känns jättebra, jag trodde inte det skulle ske. Universitetet har lyfts upp till att vara just vad det ska vara, eftersom ett universitet bör stå upp för mänskliga rättigheter.


Annons

Annons

Lundellska samlingen

Det var den svenske diplomaten och Röda korset-representanten Torsten Lundell som samlade ihop de revolutionsaffischer från åren kring 1917 som idag finns i Uppsala universitetsbiblioteks delvis unika samling. På 1980-talet visades de under en utställning och då den var populär och katalogen slutsåld mångfaldigade man några av affischerna med bildningstema för att sälja i Carolina Redivivas souvenirbutik.

Den som vill ta del av affischsamlingen kan göra det – kostnadsfritt och utan inlogg – via universitetsbibliotekets databas Bildsök.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…