Annons
Rekryteringssatsningen kommer inte att ha någon direct return on investment menar Joachim Ekström som är projektledare för Uppsala universitets pågående marknadsföring mot sydkoreanska studenter.
Foto: Lina Svensk

Uppdrag: locka sydkoreanska studenter


300 sydkoreanska studenter vill svenska universitet locka hit under de närmsta fyra åren genom ett marknadsföringsprojekt som genomförs i samarbete med SI (Svenska institutet). Projektet ska fungera som ett testfall för att se hur riktad marknadsföring fungerar i studiesammanhang.

Strömmen av utländska studenter med siktet inställt på svenska universitet har blivit betydligt mindre stril sedan regeringen införde studieavgifter för tredjelandsmedborgare under hösten 2011. Flera svenska lärosäten har därför blivit tvungna att utöka marknadsföringen av sina utbildningar i länder utanför EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schweiz. Och Uppsala universitet är inget undantag.
– Sedan avgifterna infördes har svenska universitet gemensamt haft en typ av generell basmarknadsföring i många länder, men det har fungerat lite sisådär, berättar Joachim Ekström som är projektledare med ansvar för internationell marknadsföring på Uppsala universitet.

Indien och Kina är de länder som hittills har genererat flest tredjelandsstudenter, men Joachim Ekström menar att universitetet inte vill ”lägga alla ägg i samma korg” och därför har man nu påbörjat ett projekt för marknadsföring och rekrytering i Sydkorea.
– Vi har haft mycket samarbete med sydkoreanska universitet, men vi har fått hit oproportionerligt få av deras studenter så därför gick vi in i det här projektet tillsammans med fyra andra svenska universitet och SI, i hopp om att kunna skapa en mer riktad marknadsföring mot Sydkorea.

Den exakta utformningen på rekryteringen är ännu inte fastställd, men en marknadsundersökning har genomförts för att bland annat fastställa hur stort intresset för svenska universitet är. Målet är att antalet inkommande studenter från Sydkorea ska ha ökat med 300 nya studenter höstterminen 2018, men det tro inte Joachim Ekström är realistiskt.
– Det här projektet har, som jag ser det, ingen direct return on investment, men jag tror att vi kommer att kunna få lagom mängder av bra studenter. Det finns andra värden än rent ekonomiska i det här fallet och vi kommer förhoppningsvis också att bygga upp ett bättre samarbete med de Sydkoreanska universiteten.

Under läsåret 2012/13 lockade Sverige hit totalt 252 sydkoreanska studenter, men av dessa var endast nio studenter så kallade ”freemovers”, det vill säga studenter som tar sig hit på egen hand utan några utbytesavtal. Och det är just freemovers som svenska universitet i huvudsak vill få hit då det är de som studerar programutbildningar och som betalar studieavgifter.

Varför just Sydkorea?

– Vi funderade på vilken typ av studenter vi vill ha och vilka som har råd. Sydkorea har väldigt duktiga studenter och de har hög levnadsstandard vilket gör att de inte är beroende av stipendier för utlandsstudier. Vietnam var ett annat land som vi övervägde att satsa på, men Sverige har redan väldigt gott rykte där sedan Olof Palmes tid så det blev Sydkorea istället.

Finns det inte risk för ökad snedrekrytering när man försöker att plocka russinen ur kakan på det här sättet?
– Självklart skulle det vara en risk om det här var det enda projektet, men Uppsala universitet delar även ut mycket behovsstipendier till studenter från länder som är mindre välbärgade och det ska universitetet alltid fortsätta att göra. Det är jätteviktigt att ha studenter med olika bakgrund i klassrummen. På så sätt skapar man en så kvalitativ och nyanserad universitetsmiljö som möjligt.


Annons

Annons

Kort om satsningen

Projektet är enbart inriktat på så kallade ”freemovers”, det vill säga studenter som tar sig hit på egen hand utan något utbytesavtal. De fem inblandade universiteten och Svenska Institutet kommer att betala 800 000 kronor vardera för projektet under en fyraårsperiod. Sammanlagt 4,8 miljoner kronor. Målet är att få hit 300 sydkoreanska studenter under den period som projektet pågår. nbsp; För närvarande studerar ett tjugotal Sydkoreanska freemoverstudenter i Sverige.

Tio sydkoreanska studenter har sökt till masterutbildningar med start 2014 vid Uppsala Universitet. Uppsala samarbetar med sju sydkoreanska universitet, vilket är fler än något annan svenskt universitet.

Läs en intervju med en tidigare Uppsalastudent från Sydkorea här.

Detta associerar sydkoreanska studenter främst med Sverige:
1. Social välfärd
2. Design
3. IKEA

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…