Pris med kopplingar till abortmotstånd

Nästa vecka tilldelas Drottning Silvia ett människorättspris i Universitetshuset, under en dagskonferens för mänskliga rättigheter. Grundaren till priset har starka kopplingar till anti-abortorganisationer.

I veckan blev det känt att Drottning Silva kommer att tilldelas ett pris kallat Scandinavian Human Dignity Award vid en dagskonferens i Universitetsaulan. Konferensen kommer behandla ämnet trafficking och Drottningen prisas för sitt arbete med World Childhood Foundation som bland annat arbetar mot övergrepp mot barn. Arrangörer för endagskonferensen är Scandinavian Human Rights Lawyers och Uppsala universitet i samarbete med Uppsala FN-förening och advokatfirman White & Case.

Bakom priset står Scandinavian Human Rights Lawyers som tidigare år delat ut priset till kända abortkritiker som italienska europaparlamentariken Luca Volontè, och Roger Kiska i egenskap av företrädare för Alliance Defending Freedom, som är en så kallad pro-lifeorganisation. I motiveringen till att ADF fick priset skriver Scandinavian Human Rights Lawyers: "With more than 2100 allied lawyers and nearly 200 allied organizations working for the promotion of religious liberty, the right to life from conception until natural death and protection of the natural family, the organization has truly become a global force and a great Scandinavian partner."

Tidningen Ottar, som nyligen har granskat det svenska abortmotståndet, twittrar på fredagen: "Nästa vecka delar några av Sveriges mest aktiva abortmotståndare ut ett nyinstiftat pris till Drottning Silvia, för Childhood foundation. I kommittén som instiftat och delar ut priset sitter bl a abortmotståndarna Ruth Nordström, Stefan Swärd, Tomas Seidal, Tuve Skånberg."
– De som grundat priset har starka kopplingar till det organiserade abortmotståndet i Sverige, som organisationerna Provita och Ja till Livet, säger Carolina Hemlin, chefredaktör på Ottar till Ergo.
– Att ha en dag mot trafficking är i sig jättebra, men man kan ifrågasätta om de andra arrangörerna är medvetna om eller noterar att grundaren till priset är så organiserad i abortmotståndet, och om de tycker att det är helt okej att förknippas med det, säger Carolina Hemlin. 

Dominika Borg Jansson vid Centrum för Rysslandsstudier är en av kontaktpersonerna till arrangemanget och är den som svarar på frågor om konferensen. I ett mejl till Ergo skriver hon att arrangörerna "inte har haft någon anledning att ifrågasätta Scandinavian Human Rights Lawyers motiv vad gäller människohandelsfrågan. Organisationen ingår i den svenska plattformen mot människohandel som samarbetar med en rad statliga aktörer. Under de möten som vi haft med de andra arrangörerna har vi inte haft anledning att diskutera våra religiösa övertygelser." Hon poängterar att Uppsala universitets medverkan varit klar innan hennes institution tackat ja. 

Mark Klamberg, doktor i folkrätt, skulle ha föreläst under konferensen men hoppade på fredagseftermiddagen av arrangemanget, men vill inte kommentera varför han inte längre ska medverka och hänvisar till tidsbrist. 

Scandinavian Human Rights Lawyers ordförande är Ruth Nordström, vd i Provita, som bland annat anmält Sverige till Europarådet för att Sverige inte ger vårdpersonal rätt att avstå från att medverka vid aborter. Ergo har, utan framgång, sökt Ruth Nordström för en kommentar.