Annons
Benjamin Dousa, moderat student.
Foto: Privat

Moderater mobiliserar mot kårvänstern


Vänsterorienterade kårpartier har nått framgångar i kårval över hela Sverige, vilket Moderata studenter vill motverka genom en ny ”mobilisering mot vänstervågen”. Varför, och hur skall det gå till? Ergo frågar Benjamin Dousa, ordförande för studentförbundet.

I ett inlägg på Facebook skriver ni att vänstervågen i studentkårerna behöver stoppas och att ni nu letar personer till en arbetsgrupp för detta. Varför, och hur ser strategin ut?
– Det man kan konstatera är att unga är mer benägna att rösta på Moderaterna när de pluggar på gymnasiet eller tagit examen än de är under studietiden på ett universitet. Det finns helt enkelt en ingrodd vänsterkultur på många av landets lärosäten som byggts upp över tid. Vi vill få bort default-läget för studenter att vara vänster, eftersom vi då kan se till att vår politik också blir verklighet.

– I stora drag kan man säga att vi behöver vara mer närvarande under kårval men framför allt tillföra ett mervärde till de studenter som idag är moderater men ändå inte röstar. Vi måste tydligare kommunicera det arbete vi gör för ökat bostadsbyggande, höjt fribelopp, bättre kvalitet och fler jobb.

Är vänsterorienterade partiers framgångar ett tecken på att det är svårt att få borgerliga studenter att rösta? I så fall – hur kommer det sig? Hur skall ni mobilisera potentiella väljare?
– I allra högsta grad. Jag tror att många av alliansvännerna som studerar inte känner att de får ut något av att rösta, till skillnad från radikala vänsterfeminister som känner att deras engagemang och röst faktiskt förändrar. Därför måste vi understryka sambandet mellan många röster och medlemmar och faktisk politik.


Annons

Annons

Partipolitik i kåren

Långt ifrån alla studentkårer har den typ av listvalssystem som Uppsala studentkår, US, har. Uppsala teknolog- och naturvetarkårs fullmäktigeledamöter är till exempel fördelade utifrån de olika sektionernas medlemsantal och ett liknande system har Göta studentkår i Göteborg. De kårer vars system liknar US är däremot ofta vänsterdominerade: I Umeå blev Vänsterstudenterna störst, följda av Studentpartiet Socialdemokraterna. I Stockholms universitets studentkårs val blev Vänsterns studentförbund störst, följt av Socialdemokratiska studenter. I US senaste kårval blev Fi-studenter största parti – men styrelsen består främst av S-studenter, Gröna studenter och Vänsterns studentförbund.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…