Annons
Till vänster: Regnellianum som ligger i hörnan Slottsgränd och Trädgårdsgatan, bredvid Östgöta nation. Till höger: Ingången till Dag Hammarskjöldbiblioteket och Juridiska biblioteket, i anslutning till Gamla torget.
Foto: Uppsala akademiförvaltning, Uppsala universitet

Oro över biblioteksflytt


Dag Hammarskjöldbiblioteket och Juridiska biblioteket ska flytta från Gamla torget till byggnaden Regnellianum. Planerna har skapat oro hos studenterna, som enligt Uppsala studentkår inte fått tillräcklig insyn i planeringen.

Till höstterminen planeras en flytt av de båda biblioteken till Regnellianum som ligger på Trädgårdsgatan bredvid Östgöta nation. Lokalerna på Gamla torget ska bli till en stor och två mindre hörsalar. Eftersom juridiska institutionen flyttat till kvarteret Munken kommer hela Gamla torget vara avsett för statsvetarna, och juristerna samlas kring kvarteret Munken och Regnellianum som ligger nära varandra. nbsp;

Uppsala studentkår har länge påtalat att lokalerna på Gamla torget är otillräckliga och ser positivt på att det blir fler hörsalar. Men man är samtidigt oroliga för genomförandet av biblioteksflytten, och att antalet studieplatser inte kommer att täcka upp det stora behov som finns, särskilt för juristerna. Kvarteret Munken rymmer 270 studieplatser och tillsammans med det nya bibliotekets 220 platser blir det totalt fler studieplatser än tidigare. nbsp;
– Det är ett steg i rätt riktning. Men vi är oroliga för att det blir färre studieplatser i själva biblioteket, där många vill sitta i närhet till litteraturen, säger Uppsala studentkårs ordförande Caisa Lycken.

Det nya kvarteret Munken beskriver Caisa Lycken som fräscht och som en väldigt bra studiemiljö. Men Regnellianums arbetsmiljö är Uppsala studentkår mer bekymrade över. Ventilationen i byggnaden räcker till för cirka 220 personer, akustiken beskrivs i universitetsbibliotekets egen utredning som dålig och tillgängligheten måste ses över.
– Till exempel ska hissen både användas av de som inte kan eller orkar gå i trapporna och samtidigt frakta mycket böcker. Dessutom verkar det bara vara bakvägen som är tillgänglighetsanpassad och det ska såklart åtgärdas, säger Caisa Lycken.

Mindre än hälften av böckerna som finns på Juridiska biblioteket och Dag Hammarskjöldbiblioteket idag får plats på Regnellianum. Därför ska samlingarna gallras, och merparten av de böcker som inte får plats ska magasineras. Vid ett möte med bibliotekarier och studenter föreslogs att böckerna skulle flyttas några i taget, vilket mötte stort motstånd hos studentrepresentanterna på plats. Detta tycks symptomatiskt för hur flytten har hanterats. Trots att det uttryckligen står i universitetets utredning att studenterna ska få information i god tid om vad som händer med deras studiemiljö har studentrepresentanter inte varit inbjudna till flera av de möten där flytten planerats.
– Vi har inte fått tillräcklig information och det har lett till ryktesspridning bland studenterna, till exempel har studenter trott att hälften av böckerna i biblioteken kommer att slängas, säger Caisa Lycken.

Kritiken har Uppsala studentkår framfört i en skrivelse till universitetet, och Caisa Lycken upplever att responsen på den har varit mycket god, och att de ledningspersoner som varit med och fattat beslut i frågan har tagit sig tid att läsa skrivelsen innan beslutet fattades. I fortsättningen menar hon att kåren kommer arbeta för att relevant litteratur får följa med till Regnellianum, och att ska finnas en medvetenhet om att schemaläggning på de olika kurserna kommer att påverka belastningen på lokalerna.
– Nu ska vi fortsätta trycka på, och hoppas att universitetet lyssnar, säger Caisa Lycken.

I augusti börjar Regnellianum och Gamla torget att byggas om och inflytt i Regnellianum ska ske senast i december.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…