Annons
På en presskonferens på torsdagsförmiddagen tillkännagavs utmärkelsen.
Foto: Lina Svensk

Uppsala årets studentstad 2015/2016


Uppsala har idag tilldelats utmärkelsen Årets studentstad 2015/2016.
– Det är en bekräftelse på allt det hårda arbete kommunen, universitetet, kårerna och kuratorskonventet har lagt ner under det senaste året och en morot att pusha dem att fortsätta på samma sätt, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist.

Under en presskonferens på kommunhuset idag förmiddag offentliggjordes att Sveriges förenade studentkårer, SFS, har utsett Uppsala till Årets studentstad 2015/2016. Konkurrensen mellan de olika lärosätena som ansökt om att bli årets studentstad har varit tuff menar Rebecka Stenkvist, men Uppsala hade “det där lilla extra” som gjorde att de till slut fick utmärkelsen.
– Vi har gjort en helhetsbedömning och i Uppsala har vi sett att man haft en kontinuerlig och stabil dialog mellan alla parter som är involverade i studentlivet. Bland annat är Uppsala studentkårs kampanj ”7 krav” ett initiativ som tydligt har gett resultat och plockats upp av kommun och medier på ett väldigt positivt sätt, säger hon.

Det är det gemensamma målet att sätta studenterna i fokus som har gett Uppsala utmärkelsen. Kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (s) är själv tidigare kåraktiv och är oerhört stolt över utmärkelsen.
– Det här är resultatet av ett långsiktigt arbete som har gett frukt. Vi vill locka hit studenterna, men också få dem att stanna kvar i staden. Vi har Sveriges bästa universitet, men nu har vi också kvitto på att vi har den bästa studentstaden, säger Marlene Burwick.

Uppsala studentkårs ordförande, Caisa Lycken, och vice ordförande, Miranda Cox, ler ikapp när de berättar hur otroligt stolta de är över att ha fått utmärkelsen. De ansökte om att bli årets studentstad så sent som första mars.
– SFS var på platsbesök kort därefter och jag blev så himla rörd över att vi lyckades få ihop det besöket så bra med så kort varsel. Vi hade två dagar på oss att samla ihop en delegation med nyckelpersoner från bland annat Cemus, aktiv studentmedverkan och kuratorskonventet. Det var verkligen en team effort och det har stärkt samarbetet oss emellan, säger Miranda Cox.

Det är SFS uppsaliensiska medlemskårer, det vill säga Ultuna studentkår, Veterinärmedicinska föreningen och Uppsala studentkår, tillsammans med Kuratorskonventet som tar emot priset.
– Jag är så stolt över att det här är en sak som helt har drivits av oss studenter och jag hoppas att det här kommer få kommunen att anstränga sig extra mycket i frågor som berör studenter framöver, säger Caisa Lycken.

Den officiella prisutdelningen kommer att ske under banketten vid SFS fullmäktigemöte i Trollhättan lördagen 25 april.


Annons

Annons

Motiveringen

Uppsala utmärker sig som en stad som arbetar för studenternas bästa. Studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. Det anrika universitetet vågar tänka nytt, bland annat genom ett spännande utvecklingsarbete för att stärka studenternas möjligheter att forma sin utbildning.

I kommunen sker ett medvetet arbete för att överbrygga den stora universitetsstadens klassiska utmaningar och skapa miljöer som tillfredsställer olika studenters behov. Det starka samarbetet mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna strävar mot det gemensamma målet att sätta studenterna i centrum vilket gör det tydligt att Uppsala inte bara är en av Sveriges äldsta studentstäder utan också SFS Studentstad 2015/2016.

Utses av Sveriges förenade studentkårer

Sedan 1999 utser Sveriges förenade studentkårer, SFS, årets studentstad. Det är första gången Uppsala vinner. Örebro, som vunnit en gång tidigare, var en annan aktuell stad för kommitén innan man bestämde sig. En kår, kommun eller ett universitet kan nominera sin studentstad. Vinnaren får anordna SFS fullmäktigemöte, och alltså ta emot representanter från de 51 medlemskårererna nästa år.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…