Annons
Skärmarna lös upp rummet på det femårsjubilerande spelevenemanget.
Foto: Ida Forsgren

I skärmarnas sken på Polhacks


Förra veckan öppnade Uppsala teknolog- och naturvetarkår dörrarna till Polhacks, ett fyra dagar långt frosseri i datorspel och andra relaterade aktiviteter. Ergos Ida Forsgren lämnade sin comfort zone och besökte evenemanget för att kika över axeln på deltagarna, ta reda på vilka som är deras bästa datorspel – och prata med bossen.

nbsp;

Tentasalen på Polacksbacken har gjorts om till LAN-lokal. Borden i den vanligtvis sterila, ljusa miljön har fyllts med datorer, vars skärmar lyser upp det annars mörklagda rummet. Arrangörer i orangea huvtröjor går runt och delar ut RedBull till dem som vill ha, men många sitter redan djupt koncentrerade i sina spel. För en person som likt mig inte är bevandrad i datorspelslivet är det som att kliva in i en annan värld.

Det är femte året i rad som Uppsala teknolog- och naturvetarkår anordnar Polhacks, ett event som under fyra dagar har lockat dator- och tv-spelsintresserade studenter till Polacksbacken. Varje dag har olika datorspelsturneringar anordnats, oftast med start sent på kvällen för att sedan pågå till långt in på natten. Deltagarna har kunnat tävla i PC-turneringar såsom Counter Strike, Dota, League Of Legends och StarCraft II. För de som är lite mindre ”hardcore” har det även funnit möjlighet att tävla i TV-spelen FIFA och Super Smash Bros.

Projektledaren Niclas Edenvin, i Polhackssammanhang också benämnd ”Boss”, menar att tanken har varit att det ska finnas något för alla som är intresserade. 

– Det har varit mycket besökare här och testat på olika grejer. Det har inte bara varit fokus på datorspel, vi har till och med anordnat ponnyridningar, säger han. nbsp;

Niclas Edenvin förklarar också att tanken med Polhacks är att det ska vara ett alternativ till de andra evenemangen inom Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Till skillnad från exempelvis forsränningen och reccemottagningen är Polhacks mer nischat. nbsp; Dessutom är det helt alkoholfritt. 

– Det har varit roligt att engagera sig. Vi är ett blandat gäng i kommittén som kommer från flera olika utbildningar, inte bara IT och datavetenskap. Det är flera tjejer med i kommittén också.

Själv studerar Niclas fjärde året på civilingenjörsprogrammet med inriktning mot IT. Han är dock själv inte så datorspelsintresserad, med undantag för när han var yngre och spelade med kompisar på LAN. När jag ändå frågar vilket som är hans favoritspel så svarar han Counter Strike, med motiveringen:
– Det är det jag har spelat mest. Gillar det eftersom det är snabba matcher, det blir inte så utdraget då.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…