Annons
Debatten om studieavgifter hölls i föreningen Heimdals lokaler.
Foto: Fredrik C Thor

Inomborgerlig diskussion om studieavgifter


En något intern stämning råder i publiken; Centerstudenter har bjudit in till inomborgerlig debatt om studieavgifter och alla allianspartiers studentförbud är representerade liksom Fria moderata studentförbundet. Moderator för kvällen är Patrick Krassén, Policyanalytiker på Svenskt Näringsliv.

Efter ett avstamp i förbundens syn på positiva/negativa rättigheter, som utöver Liberala studenters fokus på ”möjligheter” präglas av ett fokus på negativa rättigheter, frågas representanterna ut om synen på studieavgifter: Centerstudenter, Liberala studenter och Kristdemokratiska studentförbundet motsätter sig studieavgifter för inomeuropeiska studenter; Fria moderata studentförbundet och Moderata studenter ställer sig positiva.

När det gäller utomeuropeiska studenter är Centerstudenter ensamma om att vilja avveckla det nuvarande systemet med studieavgifter som funnits sedan 2011, där studenter utanför EES-området betalar för sin utbildning. Argumentet är att man vill ha mer internationalisering och inte ”särbehandla på basis av födelseort”.

Liberala studenter argumenterar för att dessa studenter inte har finansierat sin utbildning genom skattesystemet och därför bör betala för sina studier. Resterande förbund instämmer med denna linje.

Moderata studenter argumenterar för mer marknadsmekanismer och att studieavgifter leder till att studenterna gör mer rationella val som leder till jobb – och till att högre krav ställs på utbildningen. MST-ordförande Benjamin Dousa belyser samtidigt att ”föräldrarnas plånböcker” inte ska spela roll för vem som får studera.
– På något sätt ska staten se till att ta ett ansvar i att studenterna har likviditet för att finansiera sina studier i det korta perspektivet.

Alexandra Ivanov, ordförande för Fria moderata studentförbundet, anser det vara viktigt att betala för det man nyttjar och tycker att det är orimligt att de som inte väljer att studera vidare betalar för exempelvis läkar- och ingenjörsstudenter.
– Vi har pratat om positiva och negativa rättigheter, och det känns lite extremt att genom våldsmonopolet tvinga någon på pengar för att finansiera andras karriärvägar eller deras bildning.

Centerstudenter och Kristdemokratiska studentföreningen anser att studieavgifter höjer trösklarna och inte bör införas. Liberala studenter följer samma linje, och hänvisar till en rapport från CSN som uppger att 57 procent av studenter från studieovana hem troligen inte skulle studera utan statligt studiestöd.

Moderata studenter å sin sida, hänvisar till exemplet av införande av studieavgifter i Storbritannien, som man anser inte har ökat snedrekryteringen.

Gemensamt talas det om att studiepremien generellt sett är för låg och Benjamin Dousa från Moderata studenter poängterar att studieavgifter ska ses i en kontext med exempelvis lägre skatter som samtidigt ökar de ekonomiska fördelarna med att studera.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…