Annons

Högskolepoäng – en brandrisk?


Den som pluggat drabbas ofta av bränder men omkommer sällan på kuppen, visar en ny studie från Karlstads universitet.

Högutbildade personer – oavsett inkomstnivå – löper större risk än lågutbildade att drabbas av bränder. Däremot har bränder i akademikerhem mer sällan dödlig utgång. Om detta skriver tidningen Brandsäkert, en branschtidning från Brandskyddsföreningen.
Studien ”Hos vem brinner det?” är utförd på Karlstad Universitet. I liknande studier från USA och England återfinns samma resultat, och tidigare har man trott att det beror på metodfel.
– Men nu kan man säga att ”ja, det ser ut såhär” och därför måste vi börja fundera på ett annat sätt kring det förebyggande arbetet, säger universitetslektorn Finn Nilsson som lett studien till tidningen Brandsäkert.

Så – vad beror det på? Det förtäljer inte resultaten, men en teori är att högutbildade oftare tänder levande ljus. Att de oftare än andra grupper klarar sig med livet i behåll tros bero på typen av bränder och förmågan att hantera dem.
Forskningsgruppen vid Karlstads universitet går nu vidare med att intervjua brandöverlevare och studera dödsbränder för att få en klarare bild av vilka bränder som är farliga.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…