Annons
Ytterligare ett förslag har inkommit till kommittén för förnyelse av Uppsalas offentliga rum.
”Under lång tid har många retat sig på devisen ovanför ingången till universitetsaulan. Men detta förslag som kulturförvaltningen på Uppsala kommun har tagit fram kommer sannolikt att vinna stor uppslutning”, säger Giuseppe Verdi, kulturkonsulent.
 ”Jag vill skapa debatt och problematisera, väcka känslor och tankar, och sätta in historien i ny kontext. Vi lever i en brytningstid, säger konstnären Bela Bartok.
Foto: Kollage och text: Stefan Olssons facebook-sida

Behövdes en påminnelse


Ett ögonblick
...Stefan Olsson, Moderat landstingspolitiker:

Du har lagt upp flera kollage på facebook där du har redigerat in kommunistiska och nazistiska symboler på Uppsalas byggnader, bland annat på universitetshuset och Carolina Rediviva. Vad vill du ha sagt med kollagen?
– Jag gjorde dem för att åskådliggöra hur sjukt det är att sätta upp konstverk från kommunisttidens Tyskland.* All offentlig konst i öststaterna syftade till att glorifiera diktaturen. Uppenbarligen förstår inte alla i kulturnämnden i Uppsala kommun detta. För att detta skulle bli tydligare och för att alla ska förstå hur otäcka dessa bilder är photoshoppade jag ihop några bilder som visar hur Uppsala hade sett ut om Sverige hade varit en totalitär stat. Det verkar som att många har glömt hur vidriga de kommunistiska diktaturerna i Östeuropa var. Det behövdes en påminnelse.

Varför valde du att placera kommunist- och nazistikonerna på, i huvudsak, universitetets byggnader? Om det är kommunens val av offentlig konst du vill kritisera, vore det då inte mer dräpande att slänga upp en Lenin på typ kommunhuset?
– Därför att universitets byggnader är de finaste och de som alla förknippar med Uppsala, tillsammans med domkyrkan. Om Sverige hade varit en totalitär stat är det just dessa byggnader som kommunister eller nazister hade velat göra till sina monument. I Sovjetunionen ägde staten allt.

Är det inte lite att gå över gränsen med svastikan på Universitetshuset? I och med att det är en så oerhört laddad symbol. Det är ju inte hammaren och skäran kommunen har satt upp i Carolinabacken, vilket vissa kanske hade menat är jämförbart.
– Svastikan och hammaren och skäran är jämförbara symboler till fullo. Det finns ingenting i kommunismen som är godare och vackrare än vad som finns i nazismen. Däremot finns det hos vissa människor i Sverige en föreställning att kommunismen skulle vara lite bättre. Det är just därför som Uppsala kommun kan få för sig att sätta upp ett konstverk som hyllar den tyska kommunistdiktaturen, men aldrig skulle våga sätta upp ett konstverk som hyllar den tyska nazistdiktaturen. Det är för att visa hur detta hyckleri ser ut som jag gjorde bilden med svastikan på universitetshuset.


Annons

Annons

*Konstverket Väggmålning, Berlin – signerat Erik Krikortz – är det första av flera delkonstverk som uppförts i Carolinabacken. Konstverket, som sitter på en markvärmecentral, är inspirerat av en muralmålning på Wilhelmstrasse från DDR-tiden.

Läs mer

2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…
2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…