Annons
En samlingslokal i Hamberg, Flogsta låghus ockuperades under helgen. På måndagsmorgonen tillkallades polis.
Foto: Sara Borsiin

Polisen avhyste ockupanter


Sedan i helgen har en samlingslokal i Hamberg varit ockuperad av en grupp som kallar sig Framtiden i Flogsta. På måndagsmorgonen avhystes ockupanterna av polisen.

Vid halv niotiden på måndagsmorgonen fick polisen ett larm om ett olaga intrång i en samlingslokal på Flogstavägen i kvarteret Hamberg, mer känt som Flogsta låghus.

– Vi har varit på plats med anledning av att två personer uppehållit sig i lokalen. Inledningsvis är de misstänkta för olaga intrång, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik. nbsp; nbsp;

På facebooksidan ”Framtiden i Flogsta” har de som ligger bakom ockupationen publicerat ett pressmeddelande. De skriver att folket i Flogsta har varit utestängda från sitt aktivitetshus under snart ett års tid. nbsp; ”Vi kräver att de i dagsläget oanvända lokalerna ges tillbaka till den lokala hyresgästföreningen. Vi kräver även att lokalerna ska vara gratis eller hyras ut mot en symbolisk summa, även åt de mindre föreningar som nu driver gym mm.”

Under helgen ska det också ha hållits en fest i den ockuperade lokalen.

nbsp;

Ergo har sökt representanter från Framtiden i Flogsta under morgonen.

nbsp;

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

De gemensamma lokalerna på Flogstavägen tillhandahölls av Hyresgästföreningen i Hamberg, HiH fram till i våras. Nummer 95 och 45 hyrdes till exempel ut till de boende, och i den senare inrättades ett community center – “ett öppet vardagsrum” – med allt från meditation till gemensam matlagning.
Men blott tio månader gammalt fick community centret läggas ner, efter att Studentstaden bytt ut alla gemensamhetslokalers lås och avbrutit samarbetet med Hyresgästföreningen i Hamberg, HiH. Vad exakt som hände finns det flera versioner av, men bland annat ansågs kontraktet ha brutits sedan gemensamma utrymmen upplåtits åt en hemlös familj. Denna vräktes sedermera, och sedan dess har den lokala hyresgästföreningen inte haft tillgång till några av lokalerna. Just nu finns heller ingen Hyresgästförening i Flogsta, eftersom ingen styrelse har kunnat bildas då för få personer har dykt upp på mötena.

nbsp;

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…