Annons
Jackan på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Wikipedia

Glömde dyr jacka – nation fick betala


Mannen glömde sin jacka i garderoben på Stockholms nation och kom för att hämta ut den tio dagar senare. Men då fanns den inte kvar.

Det var under en klubbkväll i slutet av september som mannen glömde att hämta ut sin jacka från Stockholms nations garderob. Jackan var enligt mannen nästan oanvänd och inköpt för 4 999 kronor. Tio dagar senare gick han tillbaka för att hämta ut jackan. Men då fanns den inte kvar. nbsp;Mannen krävde ersättning för jackan men Stockholms nation hänvisade till att avtalet om förvaring endast gällde för den aktuella kvällen.

Han vände sig då till Allmänna reklamationsnämnden som rekommenderade Stockholms nation att betala 4 000 kronor för den borttappade jackan.

Stockholms nation valde att följa ARN:s rekommendation och betala för jackan.

– Anledningen till att vi väntade på utlåtande från ARN var för att killen kommit och frågat efter jackan först två veckor efter att han glömt den i garderoben. Folk glömmer väldigt mycket saker på Stockholms Nation och det är svårt att hålla koll på allt som det är. Naturligtvis känns det tråkigt att behöva ta pengar från vår verksamhet till sådana här saker när de annars hade kunnat gå till något kul nationsarrangemang, men vi respekterar ARN:s rekommendation, säger Carl Wigow förstekurator på Stockholms nation.

ARN hänvisar till lagen om vårdplikt som finns i köplagen. Den som tagit på sig att förvara någon annans egendom, fortsätter att ansvara för egendomen även om den inte hämtas ut inom den avtalade tiden. nbsp;Den som förvarar egendomen ska ersätta eventuell skada som den drabbats av i förvararens vård. Det gäller så länge förvararen inte kan bevisa att skadan uppstått utan oaktsamhet från förvararens sida.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…