Annons
Giftdoktoranden döms till ett års fängelse och utvisning ur landet för stöld av bland annat giftet ricin från sin institution.
Foto: AzaToth/Wikimedia commons

Dom: fängelse och utvisning


Doktoranden som stulit gifter från Uppsala universitet och sålt på internet får ett års fängelse och utvisas ur landet. I dag meddelades domen i tingsrätten.

Mannen anhölls i våras anklagad för bland annat att ha stulit gift på sin institution vid Uppsala universitet och sålt på internet, grovt krigsmaterielbrott och medhjälp till grovt utpressningsförsök. Han frias dock på alla punkter utom stöld samt innehav av narkotika, eftersom Uppsala tingsrätt inte funnit tillräckliga bevis. Däremot döms den så kallade ”giftdoktoranden” till ett års fängelse samt utvisning ur Sverige under fem år, för stöld av gifter som ricin, cyanogenbromid och natriumacid, skriver UNT i dag.

Kammaråklagare Henrik Söderman tycker att straffet är rimligt.

– Tingsrätten håller i huvudsak med åklagarsidan om grunderna – det vill säga stöld av gifter. Vi ska titta närmare på domen för att kunna ge fler synpunkter och läsa på noggrannare kring resonemangen om försäljning. Där kan vi ha anmärkningar.

Doktoranden stod ju åtalad även för krigsmaterielbrott. Kan ni komma att överklaga domen?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu, säger Henrik Söderman.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…