Annons
Uppsala universitet blev utsatt för bedrägeri.
Foto: Sigrid Asker

UU betalade bluffaktura


Studentavdelningen vid Uppsala universitet hade redan fått en faktura för en utförd tjänst, när det dök upp en ny. Det visade sig att den första fakturan var en en bluff.

När fakturan på 37 375 kronor kom såg den ut att stämma överens med den tjänst som Uppsala universitet köpt av ett företag de brukar anlita för annonser. Summan var högre än väntat, men då allt annat verkade vara i sin ordning betalade man fakturan. Några dagar senare kom dock en ny faktura för samma annons.
– När man försökte få kontakt med företaget Bemanningsspecialisterna, som den första fakturan kom ifrån, var det ingen som svarade, säger Karin Apelgren, avdelningschef för Studentavdelningen.

En snabb googling på Bemanningsspecialisterna visar att det förekommer på Svensk Handels varningslista över blufföretag. Svenska Dagbladet skrev i januari i år att Bemanningsspecialisterna vänder sig mot företag och kommuner, och skickar fakturor för annonsplatser som de har hämtat från olika sajter. På så vis tar de betalt för jobb som ingen har bett dem utföra.
– Det här är inte något nytt fenomen, man vet ju att det har hänt andra myndigheter och företag. Vad jag vet har inte vi varit utsatta tidigare, säger Karin Apelgren.
Uppsala universitet har gjort en polisanmälan om bedrägeri och begärt kreditering. Karin Apelgren uppmanar till vaksamhet.
– Det är viktigt att vi alla ser upp framöver, säger hon.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…