Annons
Det blir inga fortsatta studier för den så kallade giftdoktoranden, beslutar Högskolans avskiljandenämnd.
Foto: Sigrid Asker

Giftdoktoranden nekas fortsatta studier


Den man som dömts för grov stöld och ringa narkotikabrott efter att ha stulit kemikalier från sin institution vid Uppsala universitet får inte sitt fall prövat i Högsta Domstolen. Därmed har Högskolans avskiljandenämd beslutat att han inte får avsluta sin utbildning.

Beslutet att den så kallade giftdoktoranden inte skulle få fortsätta studera fattades redan förra året, men beslutet var då temporärt i väntan på fallets slutgiltiga avgörande. Eftersom mannen nu har nekats prövning i Högsta domstolen fastslår nu Högskolans avskiljandenämd det tidigare beslutet vilket betyder att mannen hindras från att slutföra sin utbildning och även från att påbörja en ny.

I motiveringen skriver nämnden bland annat att det ”finns en påtaglig risk” att den dömde mannen skulle stjäla eller förstöra utrustning från universitetet och att han skulle kunna skada personal eller studenter. Mannen överklagade det tidigare beslutet till förvaltningsrätten med motiveringen att han inte kommer behöva befinna sig på Universitetet för att avlägga sin doktorsexamen, vilket är det enda han har kvar att slutföra på sin utbildning – men förvaltningsrätten valde då att avslå överklagandet.


Annons

Annons

Giftdoktoranden

Våren 2016 greps en doktorand vid Uppsala universitet misstänkt för narkotikabrott och förberedelser till spridande av gift samt brott mot lagen om krigsmateriel. Detta efter att han stulit giftiga kemikalier från sin institution och sålt via Darknet. Han var också misstänkt för grov utpressning alternativt medhjälp till grov utpressning efter att en person han sålt gift till försökt utpressa en minister i den tjeckiska regeringen. I tingsrätten dömdes dock mannen bara för grov stöld och ringa narkotikabrott på grund av bristande bevis. Domen överklagades till hovrätten som valde att fastställa tingsrättens dom på ett års fängelse och fem års utvisning från landet.

Tidigare artiklar:

Vad gör Högskolans avskiljandenämnd? nbsp;

Dom: fängelse och utvisning nbsp;

Giftdoktorand inte psykiskt sjuk

nbsp;

Läs mer

2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…
2024-05-06 10:51
2024 års SFSFUM, Sveriges förenade studentkårers fullmäktigesammanträde, ägde rum under helgen 3-5 maj. Bland annat…
2024-05-03 10:42
Ny undersökning på uppdrag av Tjejzonen och Kicks visar skrämmande siffror på hur unga tjejer påverkas och begränsas på…