Kollage: Lina SvenskVad vill partierna egentligen?

Studenterna och politiken

Den 9 september är det val. Kanske har du redan bestämt vilket parti ditt hjärta klappar lite extra för, eller så hoppas du på att få feeling först på valdagen. För att göra ditt val lite enklare har vi undersökt vad partierna tycker i frågorna som berör just dig som student. Vilket parti vill göra kurslitteraturen gratis? Vilka förespråkar mer lärarledd tid? Och hur vill de göra för att förbättra bostadssituationen för studenter i Uppsala? Men först ger vi er en liten recap av dagsläget nedan.

Diagram: uppsala.seSå här ser fördelningen i Uppsala kommunfullmäktige ut idag. Sedan 2014 styrs kommunen av en röd-grön majoritet.

Relaterade artiklar

Riksdag. Det vill riksdagspartierna göra för studenterna.
Kommun. Det vill partierna i kommunfullmäktige göra för studenterna.

Så styrs Uppsala

Uppsala kommun styrs sedan 2014 av en röd-grön majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De har tillsammans 42 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige. Kommunen ansvarar bland annat för skola, omsorg, gator och parker.

Region Uppsala (f.d. Landstinget i Uppsala län) styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Regionen ansvarar bland annat för sjukvård och kollektivtrafik.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––

 

När studenterna väljer

Hur skulle mandatfördelningen se ut om endast studenter fick rösta? Enligt en enkätundersökning genomförd av Studentkortet hösten 2017, skulle Moderaterna bli största parti med 16.7 procent av rösterna. Socialdemokraterna skulle bli näst störst (14,8 procent), följt av Centerpartiet (11 procent). Fi skulle komma in i riksdagen, medan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle åka ut.
 Andelen osäkra studenter var dock hög, hela 27 procent svarade ”vet inte” på frågan om vad de skulle rösta på. Undersökningen besvarades av drygt 12 000 studenter.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––

 

Enkäterna, som ni hittar under "Relaterade artiklar" till höger, är besvarad av partierna i Sveriges riksdag och partierna som sitter i Uppsala kommunfullmäktige. Fi, som har två mandat i kommunfullmäktige, har endast fått besvara frågor på kommunnivå då de inte har några mandat i riksdagen.

 

Sammanställning: Sandra Gunnarsson och Lina Svensk