Foto: Anna-Sara Eriksson LefebvreRörelsen startade vid ansedda lärosäten i Paris och har fått stor spridning över hela landet.

Vägrar jobba för företag som inte tar klimatansvar

Tusentals franska studenter har skrivit på ett manifest som uppmanar till bojkott av företag som inte tar ansvar för att förhindra en klimatkatastrof.

Det hjälper inte att cykla när du arbetar för ett företag vars verksamhet bidrar till att påskynda klimatförändringar, menar de franska studenter som har lanserat ett manifest mot näringslivets bristande klimatansvar och så kallad ”greenwashing”, att felaktigt framställa sig som miljövänlig. Manifestet uppmanar till bojkott av företag som inte går i linje med att förhindra klimatförändringar.

”Vi, studenter 2018, gör följande iakttagelse: Trots de många alarmklockorna från vetenskapen, trots de oåterkalleliga förändringar som redan har observerats runt om i världen, så fortsätter våra samhällen på kursen mot en miljömässig och humanitär katastrof”, skriver studenterna i manifestet.

Rörelsen startade på ansedda lärosäten i Paris och sprider sig snabbt över hela Frankrike. På tisdagen hade 12 700 personer skrivit på manifestet, skriver tidningen ETC.