Wikimedia commonsLigan gav sina kunder facit via hörsnäckor.

Fuskliga åtalas av Ekobrottsmyndigheten

Flera myndigheter samarbetar för att stävja det organiserade fusket på högskoleprovet. Nu åtalar Ekobrottsmyndigheten en liga i Norrköping.

I våras togs tre män på bar gärning när de försåg högskoleprovskrivare med hörsnäckor där de kunde förses med facit. Verksamheten hade marknadsförts öppet i sociala medier och toppresultat på provet kostade 170 000 kronor.

I över sex månader har Ekobrottsmyndigheten gjort en förundersökning mot ligan i Norrköping, som man nu väljer att väcka åtal mot.

– De personer som avslöjas blir till att börja med av med sina resultat på högskoleprovet och får även två års avstängning från kommande provtillfällen. Skulle det visa sig att de har kommit in på högskoleutbildningar på grund av fuskresultat på högskoleprovet så meddelar UHR det berörda universitetet eller högskolan som kan ta tillbaka beslutet om antagning, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

Sedan hösten 2015 har Universitets-och högskolerådet (UHR) agerat för att komma åt problemet med organiserat fusk på högskoleprovet. Det har inte varit möjligt att komma åt fuskligorna på egen hand, och nu samverkar man med flera myndigheter.  Maxstraffet för grov osann försäkran vid högskoleprovet är två års fängelse.