Annons
Det är den som serverar alkoholen på sittningar som ansvarar för att inte fylla på glasen hos personer som är alltför berusade. Men det kan vara svårt att göra en individuell bedömning av varje persons berusningsnivå på en trång och stressig gask där servitören passerar bakom gästernas ryggar och inte ser deras ansikten ordentligt.
Foto: Lina Svensk

Helan går?


Fördrink, öl, snaps, två glas vin – ibland kan dubbelt så mycket alkohol som det som anses vara riskbruk ingå i kuvertet på nationernas middagar. Det är en enkel lösning för de som serverar, men, undrar Ergos Malin Eickhoff, är det helt oproblematiskt?

Det är ny termin och det betyder nya studenter. Gasker anordnas för att välkomna recentiorerna och introducera dem till livet som Uppsalastudent. Det innebär för många även en introduktion till studentvärldens alkoholkultur.

Förra året presenterades rapporten ”Studentliv och alkohol”, utgiven av IQ-initiativet – som verkar för att minska alkoholens skadeverkningar i samhället – och Sveriges förenade studentkårer. I rapporten konstateras att 69 procent av de tillfrågade studenterna upplever det som självklart att dricka alkohol i studentsammanhang. Majoriteten av studenterna tycker också att detta är positivt.

En kort rundfrågning visar att flertalet nationer inkluderar omkring sex glas alkohol i kuvertet på sin reccegask, och att det är vad de vanligen serverar vid liknande tillställningar. Det går att få alkoholfritt alternativ, men prisskillnaden mot en biljett där alkohol är inkluderat är ofta inte särskilt stor. En bidragande orsak till det är att även de alkoholfria dryckerna kan vara ganska dyra.
Språkvetarstudenten Sandra Eriksson brukar gå på nationssittning några gånger per termin och har varit på gask på flera olika nationer.
Tycker du det brukar vara en lagom mängd alkohol som ingår sittningsbiljetten?
– Ja, det är ganska lagom. Jag brukar köpa till en avec också. Det är det bästa på hela sittningen när man får avec och kaffe, säger hon.

För nationerna är det givetvis enklast att servera lika till alla, jämfört med att varje gäst ska köpa sin dryck separat. Oftast fylls glasen bara på utan att gästerna ens blir tillfrågade om de vill ha mer. Serveringspersonalen är egentligen skyldig enligt lag att bedöma om någon är för berusad innan de serverar alkohol.
– Det är de som serverar alkoholen som har personligt ansvar för att inte servera alltför berusade personer, säger Marutsa Hansson, som är handläggare på tillsynsenheten i Uppsala kommun.

Marutsa Hansson håller i utbildningen för nationernas serveringspersonal om alkohollagen. Hon och hennes kollegor brukar också inspektera nationernas pubar och gasksläpp tillsammans med polisen. Då granskar de bland annat hur utskänkningen av alkohol går till och om det finns besökare som är för berusade. Även om de har befogenhet att göra det har de däremot inte för vana att utföra inspektioner under pågående middag för att undvika att störa de sittande. Hur serveringen av alkohol går till på gaskerna har Marutsa Hansson alltså inte sett.
– Det är okej enligt lagen att sälja alkohol i middagspaket, men man kan inte garantera att folk kommer få dricka upp det de har betalat för. Serveringspersonalen måste göra en bedömning av varje person, vid varje glas de serverar, säger hon.

Jonas Karlsson Bobits är tredjekurator på Snerikes nation. Han säger att det varierar hur bra serveringspersonalen på hans nation är på att avgöra gästernas berusningsgrad. De som är nya kan ha det lite svårare.

Även om personalen känner till att de måste göra en individuell bedömning av varje gästs berusningsnivå, så är kanske inte förutsättningarna på en gask alltid de bästa. Det är trångt och stressigt. Servitörerna passerar bakom ryggarna på de sittande och ser inte alltid ens deras ansikten. Det är kanske inte heller så enkelt eller roligt för personalen att avbryta trevliga samtal mellan bordsgrannar för att kolla hur fulla de är. Så ofta fylls vinet helt enkelt bara på i allas glas.

I många studentsammanhang finns också en kultur av att man ska hinna tömma glasen innan nästa påfyllning, så kallade taktikskålar. Orsaken till det är att man vill få dricka så mycket som möjligt när man ändå har betalt för det.

Tillbaka till studenten Sandra Eriksson:
Tror du att de som går på gaskerna dricker mer när alkoholen ingår i biljetten än de hade gjort annars?
– Man tänker mer på vad det kostar när man köper varje glas för sig. Men jag tror att folk skulle köpa ganska mycket ändå, säger hon.

Sandra Eriksson tycker att en positiv sida med att det ingår alkohol i kuvertet är att det blir lättare att hålla koll på hur mycket man dricker.
– När man blir full är det lätt att man tappar räkningen annars, säger hon.
Rapporten ”Studentliv och alkohol” visar att omkring en tredjedel av kvinnliga studenter och närmare en fjärdedel av de manliga dricker på ett sätt som kan klassas som riskbruk av alkohol. Det är något fler än i motsvarande åldersgrupp i befolkningen i stort.

Stockholms nations tredjekurator Quyen Le berättar att det ingår sex glas alkohol i middagsbiljetten på deras reccegask. Det finns också möjlighet att köpa till ytterligare snaps eller avec. Quyen Le betonar att det är extra viktigt att tänka på hur mycket alkohol man serverar på en reccesittning, eftersom det finns nya studenter som inte är vana vid alkoholkulturen i Uppsala. Hon säger att Stockholms nation har diskuterat saken och kommit fram till att det som nu ingår i middagsbiljetten är lagom. Den mängd alkohol som innefattas av begreppet riskbruk är inget de tar direkt hänsyn till.
– Sittningen pågår i sex timmar, så utslaget blir det en enhet per timme. Det tycker vi är rimligt, säger Quyen Le.

Quyen Le säger att hon har förtroende för att nationens hovmästare inte överserverar. Hon betonar även att Stockholms nation litar på att deras ämbetsmän och medlemmar tar eget ansvar för sitt drickande. Samtidigt håller de på att ta fram en alkoholpolicy för att kunna hjälpa medlemmar som har problem.

Att nationerna ska ha en alkoholpolicy är något som Studenthälsan förespråkar. De jobbar med nationerna i alkoholfrågan genom att erbjuda utbildning. Susanne Hegardt, ANDT-ansvarig (ansvarig för frågor som rör alkohol, narkotika, doping och tobak) på Studenthälsan, berättar att de informerar både om riskbruk och medicinska effekter av alkohol, men också om attityder kring drickande. Det finns också möjlighet för studenter som vill ha hjälp med problem kring alkohol att få komma på enskilt samtal.
– Vi försöker ge stöd till studenterna i deras tillvaro. Vi vill ge stöd i att ”sticka hål” på strukturerna, att våga ifrågasätta och kanske ge alkoholen lite mindre plats, säger Susanne Hegardt.
Vill ni påverka nationerna i riktning mot att servera mindre alkohol?
– Vi jobbar framför allt mot att alkoholhetsen inte ska vara så stor.
Susanne Hegardt säger att deras ansvar inte sträcker sig till att rekommendera nationerna hur mycket de serverar. Däremot förespråkar de att nationerna diskuterar frågan och själva kommer fram till hur de vill hantera den.

På Snerikes nation har de valt att inkludera en något mindre mängd alkohol i sina sittningsbiljetter. De serverar fördrink, öl och två glas vin. Snaps och avec får gästerna däremot köpa till själva.
Varför har ni valt detta upplägg jämfört att inkludera snaps och avec i biljetten? nbsp; nbsp; nbsp;
– Framför allt för att de som inte dricker ska känna att det blir ojämnt. Det är lättare att hitta alkoholfria alternativ som känns bra för vin och öl än för snaps, säger deras tredjekurator Jonas Karlsson Bobits.

Han tror också att en annan anledning kan vara att gästerna inte ska bli för berusade.
Susanne Hegardt på Studenthälsan instämmer i att det är viktigt att alla kan känna sig välkomna, oavsett om man dricker alkohol eller inte.


Annons

Annons

Detta brukar ingå i kuvertet på gasker

De flesta nationer som Ergo varit i kontakt med serverar följande på sina gasker: En fördrink, en öl eller cider, en snaps och två glas vin. Man kan också köpa till ytterligare snaps eller avec. Vinet och ölen brukar vara standardstorlek på glasen, men många serverar 3 cl snaps och avec.

Vad är riskbruk?

Om en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett tillfälle eller mer än 9 standardglas per vecka.

Om en man dricker mer än 4 standardglas vid ett tillfälle eller mer än 14 standardglas per vecka.

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol. Det motsvarar till exempel 33 cl starköl, 15 cl vin eller 4 cl sprit.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer

2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…
2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…