Annons
<span style= color:white >.</span>
Foto: Kollage: Lina Svensk

Där det finns en vilja finns en väg


– Så blev svenska studieplatser en del i det kontroversiella JAS-avtalet

Många av er har säkert redan läst vårt tidigare reportage om hur Uppsala universitet sålde uppdragsutbildningar till thailändska studenter via Försvarets materielverk – FMV – i samband med Sveriges Jas-avtal med Thailand. Och många av er har säkert då konstaterat att turerna i affären är allt annat än lätta att hänga med i. Ni som inte besöker vår webbtidning är rimligen ännu mer förvirrade och har inte en aning om vad jag pratar om. Jag ska därför försöka bryta ner turerna och händelseförloppet så att ni förstår vad som faktiskt har skett.

För det första: Det har framkommit att Sverige har bistått med utbildningsplatser vid svenska universitet som en del i det avtal man slöt med Thailand 2007 för att få sälja Jas-plan till landet. Vid en första anblick känns kanske ingenting orimligt i det konstaterandet – att mer än bara själva stridsplanen ingår i försäljningen är standard när det kommer till internationella affärer med krigsmateriel. Några år innan affären gick igenom, 2004, då Sverige fortfarande försökte sälja in planen till thailändarna, var ett av motköpsförslagen till exempel att Sverige skulle köpa ris och fryst kyckling från Thailand. I och med att fågelinfluensan härjade i Asien hade Thailand ett stort överskott av den sistnämnda varan. Den affären blev dock inte av. Thailand var egentligen inte intresserade av att köpa svenska stridsflygplan, det var amerikanska de hade ögonen på. Men tre år senare var det ändå svenska Jas Gripen-plan som Thailand bestämde sig för att köpa.
Vad var det som inträffade som fick dem att ändra sig?

Det är här
det mindre rimliga i Sverige-Thailand-affären tar sin början. Som ni kan se på tidslinjen i botten av sidan, störtade en militärjunta 2006 landets folkvalda ledare Thaksin Shinawatra. Efter kuppen drog sig USA ur flygplansupphandlingen med Thailand – det är nbsp; enligt amerikansk lag olagligt att sälja vapen till kuppmakare. Efter 2006, och fram till 2011 när landet återigen fick en folkvald ledare, var nämligen Thailand att klassa som en militärdiktatur. Att Sverige ändå lyckades få igenom en försäljning av Jas-planen efter militärjuntans intåg beror på att ISP, Inspektionen för strategiska produkter (den myndighet som bestämmer vilka Sverige får sälja vapen till), 2004 gjorde bedömningen att Thailand uppfyllde regelverket för svenska vapenexport. Det marknadsföringstillstånd som ISP då utfärdade gällde fortfarande 2006 och därför kunde Sverige fortsätta förhandla med Thailand om en Jas-affär, även efter militärkuppen, men då med juntan istället. Och 2007 kungjorde thailändska flygvapnet att de i en första omgång köpte sex Jas-plan. Sverige hade därmed ingått i ett vapenavtal med en militärdiktatur.

Så var kommer de svenska studieplatserna in i bilden? Ungefär här. Istället för att köpa ris och fryst kyckling erbjöd Sverige nämligen utbildningsplatser vid svenska universitet för thailändska officerare och studenter. Totalt 70 thailändare ska ha studerat här som en del i affärsuppgörelsen – och Försvarets materielverk, FMV, har stått för notan.
När Ergo tar kontakt med FMV berättar de att Thailand själva fick välja ut studenterna och studieinriktning och att det har rört sig om tvååriga masterprogram.
– FMV köpte masterprogrammen av svenska universitet och högskolor för i genomsnitt 175 000 kronor per år och student för universitetens administrativa kostnader och kursavgifter. FMV fakturerade sedan FXM (Försvarsexportmyndigheten) för kostnaderna. I slutändan har Thailand betalat för utbildningarna, skriver FMV.
Eftersom man i Sverige inte får köpa studieplatser vid statliga universitet till privatpersoner köpte FMV så kallade uppdragsutbildningar (du kan läsa mer om dessa på nästa sida) – och tre av dessa har köpts av Uppsala universitet sedan 2007.
I de tre beställningserkännande och kontrakt från Uppsala universitets enhet för uppdragsutbildning som Ergo begär ut framgår, klart och tydligt, att köpen är en del i Sveriges Jas-avtal med Thailand.
– Beslutet fattades på regeringsnivå för oss och för ett antal andra svenska lärosäten. Det är klart att vi funderade lite över beställningen, men det var ett centralt beslut och sådana kan vi inte påverka, säger Anna Sjöström, biträdande chef vid avdelningen för uppdragsutbildning vid Uppsala universitet, när Ergo ringer henne.
Den första av de tre thailändska studenterna påbörjade sin utbildning i Uppsala 2012 på BMC. De två andra studenterna studerar, av allt att döma, i Uppsala i detta nu. Sammanlagt har de tre utbildningarna kostat strax under en miljon kronor. Men några fler beställningar har avdelningen för uppdragsutbildning i nuläget inte fått från FMV.

Huruvida det är etiskt rätt av Uppsala universitet att sälja utbildningar till personer handplockade av företrädare för en militärdiktatur som en del i ett vapenavtal, när man har som uttalat mål att ”bidra till en bättre värld” kan man diskutera. Något som dock inte behöver diskuteras är det faktum att FMV bröt mot förordningen om uppdragsutbildning vid högskolor och universitet när de köpte utbildningsplatserna. Av förordningen framgår att uppdrag av svenska staten ska avse personalutbildning eller utbildning som behövs av arbetsmarknadsskäl eller av biståndspolitiska skäl. Eftersom försäljning av Jas-plan inte passar in i någon av dessa kategorier beviljade utbildningsdepartementet ett undantag, undertecknat dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, för de uppdragsutbildningar som köptes i samband med affären. Där det finns en vilja, finns en väg.
I nuläget vet vi inte huruvida de thailändare som fått studera i Sverige som en del i Jas-avtalet står militärjuntan nära, men om de gör det kan det röra sig om ett mutbrott. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen polisanmälde därför FMV i oktober för att saken ska utredas. Frågan har även kommit upp i en riksdagsdebatt efter en interpellation lagd av ledamot Stig Henriksson (V) riktad till försvarsminister Peter Hultqvist (S).
– Hur kan vi vara säkra på att inga liknande motköp har gjorts i samband med att den större Jas-affären med Brasilien [36 plan för sammanlagt 39 miljarder kronor, reds. anm.] nyligen gick igenom, säger Henriksson till Ergo.
I debatten understryker dock Hultqvist att det inte har handlat om något motköp i och med att ”de aktuella utbildningarna ingår i leveranskontrakten och i den slutgiltiga köpesumman.”

Mutköp, motköp eller ingetdera – oavsett vad man på papper väljer att kalla upphandlingen av utbildningsplatser i samband med affären finns det flera aspekter att ifrågasätta. I sak är det förstås svårt att kritisera FMV och staten i stort – de har fått alla de tillstånd och undantag som behövs för att affären i rättslig mening ska vara laggill – men till vilket pris har det skett?
Våren 2014 fick thailändska militären åter makten i Thailand, efter att Thaksin Shinawatras syster, Yingluck Shinawatra, under knappt tre år hade varit folkvald premiärminister. Juntan införde krigslagar och upphävde konstitutionen, demonstranter motades bort från gatorna av beväpnade trupper. Bland annat Tyskland, Frankrike och USA fördömde militärkuppen. Det närmsta Sverige kom ett fördömande var en tweet från dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) som krävde en återgång till civilt styre i landet.
Kanske är det inte så svårt att få till en försäljning av krigsmateriel till en militärdiktatur om man inte medger att det är just en sådan.

nbsp;

Detta är en sammanfattande och förtydligande artikel som publicerades i Ergos pappersupplaga om hur utbildningsplatser vid Uppsala universitet blev en del i Sveriges Jas-avtal med Thailand.


Annons

Annons

Blank Spot Project var först
Nils Resare, journalist på den medborgarfinansierade reportagesidan Blank Spot Project, publicerade i september ett reportage som avslöjade turerna i Sveriges Jas-affär med Thailand, där han bland annat kunde berätta att studieplatser vid svenska universitet hade varit en del i affärsöverenskommelsen. Ergo tog därefter kontakt med Resare och samarbetade med honom för att få reda på vilka de thailändska studenterna var och vid vilka lärosäten de har studerat. Mycket av bakgrundsinformationen i den här artikeln är tagen från Nils Resares septemberreportage.

Läs mer

2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…
2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…