Annons
Pia Belfrage ger instruktionerna till skådespelarna.
Foto: Gusten Holm

Spexigt på Stockholms


Det blir varken rim ”omstart” eller historiska motiv. Däremot utlovas många skratt och en hel del igenkänningskomik i årets uppsättning av Stockholms nations marsspex: ”Familjen någorlunda”.

Skådespelarna börjar fylla salen på Stockholms nation. Ikväll ska den stora ensemblen repetera en masscen. Huvudpersonen Lennart har vunnit en låtskrivartävling och nu är det släppfest.
– Det blir kulturkrockar mellan hans Svensson-familj och den häftiga kändiseliten i storstan, berättar teaterföreståndaren Pia Belfrage.
Tillsammans med Guz Hamberg började hon skriva manus till ”Familjen Någorlunda” redan i maj förra året. Uppsättningen handlar om en vanlig svensk familj vars liv vänds upp och ned när pappa Lennart slår igenom som artist.
– Det är mycket igenkänningskomik, säger Pia Belfrage.
Samtidigt finns det en tydlig ”spexanda”, inflikar Guz Hamberg:
– Karaktärerna är ofta väldigt extrema.
Det svåraste är att veta vad som är roligt, säger de.
– Ofta kan det som verkade roligt i manus falla platt samtidigt som repliker som inte var menade att locka till skratt kan bli oväntat kul, säger Guz Hamberg.

Marsspexet har en lång tradition
att falla tillbaka på; det har spexats på Stockholms nation i över 150 år. Enligt den klassiska Uppsalaskolan ska ett spex vara skrivet helt eller delvis på rim. Publiken kan ropa ”omstart” eller ”omtag” om de vill att repliker ska repeteras. Normalt har spex också historiska eller litterära motiv. Familjen Någorlunda uppfyller inget av dessa tre kriterier.
– Termen komikal passar kanske bättre, säger Guz Hamberg.


Annons

Annons

MARSSPEXET
När? 27–31 mars kl 19
Var? Stora scenen, Stockholms nation

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…